2022-10-20 580 浏览
临别依依,要揾间充满香港情嘅餐厅食饭,朋友钟情日本菜,最后决定拣呢度。💕未食已经被环境四周摄住了眼,连猪、连侬墙尽在不言中嘅回忆,听住喜欢嘅音乐进食,胃口大增。点了茶碗蒸、蟹肉卷、寿司杯、炸蚝、芝麻鸡翼、仲有炸豆腐。6样嘢食,两个人份量,应该够食,唔够先再加。每道菜上枱,侍应都会礼貌兼用心咁介绍菜名,呢份发自内心嘅殷勤,真系会令用餐感觉更愉快!🍥茶碗蒸($38/碗):滑捋捋,咸淡度适中。🦪吉列广岛蚝($48):蚝唔会太大只,炸浆亦唔厚,每人食两只都唔会觉得太滞、太油腻。🍣碎三文鱼松叶蟹肉卷($68):每粒都四四方方,刚好一口食晒,口腔充满三文鱼油脂香,蟹肉嘅甜。🍗芝麻鸡翼($48):炸得金黄,但仍保持到肉汁,入口香脆美味。🥢木鱼花炸豆腐($58):侍应话可以点汁食,又或直接将酱汁淋上豆腐伴混食。前者食法仍保留到木鱼香脆口感,但豆腐未必能沾上酱汁;而后者将酱汁伴混食,起初担心会太浓味,但事实又唔会㖞,只不过真系会稍微减低了脆口度。🍱最后当然要讲埋超靓嘅寿司杯啦。“筑地寿司杯”($188),刺身包括三文鱼、,碎葱吞拿鱼蓉、帆立贝、蟹肉蟹膏、黄金鱿鱼、甜虾。寿司杯极吸晴,完全配合到相机食先。

🍥茶碗蒸($38/碗):滑捋捋,咸淡度适中。
茶碗蒸

吉列广岛蚝

碎三文鱼松叶蟹肉卷

芝麻鸡翼

木鱼花炸豆腐

🍱最后当然要讲埋超靓嘅寿司杯啦。“筑地寿司杯”($188),刺身包括三文鱼、,碎葱吞拿鱼蓉、帆立贝、蟹肉蟹膏、黄金鱿鱼、甜虾。寿司杯极吸晴,完全配合到相机食先。最美味系带子,食得到嘅鲜甜。三文鱼就肥美,食到鱼油香。蟹膏蟹肉都鲜味,个人喜欢将饭倒在碟上,与蟹膏蟹肉伴混,真系好好食。
筑地寿司杯

所有食物完全清碟,在这餐厅的氛围下用餐,食到的不只食物嘅味道,还有人情味、以及香港情怀。