2022-07-31
最近夏天天气日日都热辣辣, 都冇阻我星期六晚上去同捞同煲铜锣湾分店食养生打边炉。旧年已经试过佢九龙城嘅分店同捞同煲食养生花胶鸡锅, 所以今次试吓佢个东甫美人锅食下冬瓜解下暑。首先我想讲佢个东甫美人锅都好高质, 有鸡有冬瓜有虫草有好多唔同嘅配料而且汤底好浓郁好甜, 夏天食呢个好过食花胶鸡。因为佢有好多锅配料所以其实都只系叫咗梅菜猪肉丸, 芋头腊肉饺, 煎午餐肉, 猪大肠,水鱿, 豆腐, 萝卜, 粟米同菜, 仲有叫左珊瑚蚌几新鲜几爽口同埋我想讲佢嘅小食都好好食, 我哋叫咗椒盐鸡软骨同埋鲮鱼球, 我见到佢仲有好多小食同点心真系好多选择, 最重要系有啤酒同生啤同埋一啲自制健康饮品, 我就试左佢嘅山楂紫背天葵。而且佢哋环境都真系好怀旧老香港, 喺呢个环境下打边炉真系好似去返80年代𠮶种旧香港嘅感觉。食完到最后佢哋仲会有我细个成日食嘅啫喱同埋糖不甩。我想讲糖不甩仲系一对好靓嘅锦鲤鱼, 食之前佢会帮你煮一煮到软熟咗之后就会帮你捞入花生。我梗系即刻食入口, 𠮶种花生喺面内里又热又柔软嘅感觉真系好好味, 估吾到最后香港特色甜品都系呢间餐厅嘅灵魂。唔知系咪铜锣湾店先有因为我记得上次去九龙城好似冇糖不甩不过
而且佢哋环境都真系好怀旧老香港, 喺呢个环境下打边炉真系好似去返80年代𠮶种旧香港嘅感觉。食完到最后佢哋仲会有我细个成日食嘅啫喱同埋糖不甩。我想讲糖不甩仲系一对好靓嘅锦鲤鱼, 食之前佢会帮你煮一煮到软熟咗之后就会帮你捞入花生。我梗系即刻食入口, 𠮶种花生喺面内里又热又柔软嘅感觉真系好好味, 估吾到最后香港特色甜品都系呢间餐厅嘅灵魂。唔知系咪铜锣湾店先有因为我记得上次去九龙城好似冇糖不甩不过都一年前都唔太记得清楚。
估唔到九龙城同铜锣湾分店都唔错, 喺疫情呢两年期间香港嘅餐厅真系好难挨, 喺呢个时间仲要做到咁高质嘅真系好少, 下次谂到想食火锅一定会再返去。