2024-10-13
今日去咗要行一段斜路先到达嘅一间旧式嘅茶餐厅 - 德如茶餐厅 ★̆̈ 怀旧西多士 ($32)西多士中间有一层花生酱,而个皮就系炸咗嘅,上面仲俾咗一嚿牛油。我同朋友嫌旧牛油太细旧,就问店员可唔可以俾多啲牛油,佢即刻加左好大旧嘅牛油比我哋,于是成个西多士食起嚟啖啖都有牛油,再加埋糖浆真系邪恶到不得了!★̆̈ 招牌家乡炒饭 ($66)炒饭炒到粒粒分明,干身同好有镬气,炸咗嘅鱼仔同少少肥嘅叉烧令到个饭好香口,镬气好够好香,虾好弹牙,家乡酱有啲似XO酱,有少少辣辣地,好开胃!★̆̈ 椒盐猪扒公仔面($66)猪扒炸到干身,表面有酥脆嘅感觉,食落香口但干左少少,入面肉质嚡咗冇咩肉汁。公仔面干身唔油腻,加少少辣椒酱就好惹味,但整体嚟讲偏咸。★̆̈ 冻奶茶 ($24)传说中香港嘅4大奶茶,唔知系咪叫咗少甜所以觉得杯奶茶冇传说中咁好饮,整体嚟讲茶底唔涩偏浓,下次要再叫正常再试真啲
★̆̈ 怀旧西多士 ($32)
★̆̈ 招牌家乡炒饭 ($66)
★̆̈ 椒盐猪扒公仔面($66)
★̆̈ 冻奶茶 ($24)