2022-01-09
结论先写在前头,面匠风龙系我食过香港最好味的拉面店。和香港众多拉面店不同,佢无得拣面质软硬、汤底浓淡,主食只有豚骨汤拉面和虾味噌拉面:总之我做的就是最好,唔驶你拣。这,是一种霸气。豚骨汤拉面:面质汤底都无可挑剔。奇迹在于猪骨汤本应系「浓汤」,但佢居然做到「清」的效果,结果系浓得嚟又顺滑,成碗完饮之后,一啲都唔涸喉。如果想要味道再浓啲?请选虾汤面。面质无得拣软硬,但我的评价就系「啱啱好」。重不得不提叉烧,日式叉烧系分碟上,而且火炙过,比起市面其他拉面店叉烧连面上,别有一道焦香味。如果要鸡蛋挑骨,我会想要多啲汤,因为实、在、系、太、好、饮。日本生啤。所谓日本,系Asahi。本来,拉面本身有汤,而且有水又茶是常识吧,可以唔需要啤酒。但系!我见到佢哋啤酒系用冰杯!冰杯!突然明白咩叫匠心同诚意,于是叫我一杯......滋味系,用我饭脚的讲法:「平时唔饮啤酒,但𠮶刻顿时明白点解野原广志咁钟意放工之后嚟一杯」
面质无得拣软硬,但我的评价就系「啱啱好」。