2023-06-17 42 浏览
今晚同朋友喺上环收工,突然好想食日本嘢🇯🇵见到附近有间叫无敌家嘅居酒屋,可以静静地坐喺度倾偈,于是就入咗去。餐厅分两层,楼上比较清静,可以同朋友摸着酒杯底咁倾偈。前菜叫咗软壳蟹牛油果沙律,上碟系原只嘅软壳蟹,好足料,牛油果嘅份量大约系4分一个,不过美中不足系个牛油果未够熟,比较硬。黑松露三文鱼炒饭好吸引,上面有满满嘅三文鱼子,炒饭入边仲有烟肉,而且粒粒分明,炒得够干身。清酒煮蚬系正常水准,啲蚬够大只而且冇沙,个汤有淡淡的白酒味,食完蚬之后我哋饮晒个汤🤣仲叫咗个五成熟嘅牛小排,一啲都唔韧,配埋芥末食啱啱好。黎到居酒屋点可以唔叫串烧呢?我哋叫咗荔枝烧豚肉,帆立贝,牛舌,同埋酱油烧饭团。个人觉得最出色系牛舌,加埋柠檬汁食,咬落去系爽口嘅感觉。酱油烧饭团好特别,个紫菜都仲脆,而个饭团就烟烟韧韧咁,配埋酱油啱啱好😋最后要讲下焦糖烧菠萝,我哋两个人一人食咗一份,佢焦糖上到枱嘅时候烧得啱啱好,大家叫嘅话要记得即刻食,否则隔一阵个焦糖就会溶左。整体嚟讲系出色嘅居酒屋,价钱合理,适合大家放工嚟同朋友慢慢坐😆
今晚同朋友喺上环收工,突然好想食日本嘢🇯🇵

餐厅分两层,楼上比较清静,可以同朋友摸着酒杯底咁倾偈。

黑松露三文鱼炒饭

仲叫咗个五成熟嘅牛小排,一啲都唔韧,配埋芥末食啱啱好。

焦糖烧菠萝

2023-06-16