2018-10-14
好友外游回港,说给我买了一些手信,提议去我屋企附近交收。既然友人咁有我心,不如就相约一起来天后食「好西」,顺便坐低倾下偈。出咗天后站,沿著电气道直行,路经 「Texas Burger」,友人突然被餐厅门口这个巨型汉堡相片吸引著,说很想一试。真识货,「Texas Burger」获得 LifeStyleAsia 评选为香港最佳十大汉堡,美味自然不在话下。既然友人想吃,就一于不作他想。其实呢间汉堡包店,笔者之前都帮衬过,无嚟一排,装修好明显与上次到访时唔同咗,比之前开扬舒服,墙身亦多咗好多挂饰,加上可能系日头嘅关系,感觉更加光猛阔落。打开餐牌,食物选项都几丰富,除咗主打嘅汉堡之外,仲有小食、一系列墨西哥风味小吃,如粟米脆片、墨西哥芝士煎饼、墨西哥芝士夹饼、玉米薄脆等,另外亦有 BBQ Baby Ribs、意大利面、意大利饭、几款甜品、软雪糕奶昔同饮品等。友人同我一样都钟意食香口嘢,所以率先拣咗客黑松露薯条 ($58),薯条烤得够晒香脆,薯肉饱满,而且非常厚身,食落一点也不油腻,唯一就系稍嫌松露香味唔够浓,但热度满分,配千岛酱吃,感觉亦唔错。汉堡包方面,本来我想试下近排好多人推介嘅「未来素食牛
打开餐牌,食物选项都几丰富,除咗主打嘅汉堡之外,仲有小食、一系列墨西哥风味小吃,如粟米脆片、墨西哥芝士煎饼、墨西哥芝士夹饼、玉米薄脆等,另外亦有 BBQ Baby Ribs、意大利面、意大利饭、几款 甜品、软雪糕奶昔同饮品等。
汉堡包方面,本来我想试下近排好多人推介嘅「未来素食牛肉汉堡」,可惜店员话 Beyond Burger 这天没有供应,咁惟有先试友人睇中咗嘅呢款软壳蟹牛油果牛肉汉堡 ($108)。个汉堡包非常大件头,材料一目瞭然。先拿起竹签,再揭开包面,入面夹有半个牛油果、大大只软壳蟹同一块接近 3cm 厚的汉堡扒,馅料一层叠一层,劲足料,未食已经令人流晒口水。牛油果已经去掉皮和核,入口熟透软绵。软壳蟹即叫即炸,咬下仍热辣辣,非常松化。汉堡扒用烟薰牛肉嚟做,入口松软多汁,加埋半溶芝士、生菜等配料,层次丰富。
见餐牌有咁多款墨西哥小食,反正食唔到 Beyond Burger,就点客软皮墨西哥芝士夹饼 ($88/2pcs) 试试。夹饼材料共有 6 款可供选择,包括手撕鸡、香草菇菌、烧烤手撕豚肉、脆鱼柳、煎牛柳条同软壳蟹。拣咗香草菇菌和脆鱼柳两款,饼皮略为轻煎过,食落几香口;菇菌菌香十足、鱼柳香脆嫩滑,再加埋牛油果酱、番茄 Salsa 等酱汁,既清新又健康!
甜品选择不多,只有 3 款,被这款香煎焦糖苹果夹饼 ($58) 吸引,成品嘅卖相跟餐牌中相片有点不同,幸好味道亦不赖。饀饼即叫即做,上桌时仍热辣辣,外皮非常薄身,食落又脆又香,入面夹满甜美嘅焦糖苹果,面头淋上朱古力酱,中间再伴以忌廉,食完简直甜到入心。不过个饀饼份量都几大,建议最好两人 Share 嚟食。
饮品方面,友人点了蜜桃菠萝梳打 ($33),梳打用上新鲜菠萝及蜜桃打制,据说味道唔错,鲜甜清新。至于我点的黑牛 ($40),其实即系朱古力雪糕可乐特饮,雪糕幼滑香甜,配上冰冻的可乐,饮完简直凉透心!听店员讲,餐厅最近喺朗豪坊开咗新分店,下次去开旺角一定要过去捧下场。