2019-01-10 222 浏览
车仔面系香港特色之一, 虽然好似只系几个𩠌煮埋一碗面简简单单, 但要煮一个令人回味记忆犹新嘅车仔面就一d都唔简单,行过见倒,点都要支持下。呢间车仔面系岩岩新开,湾仔都有间,去到发现老板店员同顾客嘅关系非常好,应该都系家庭式经营,一入到铺坐低已经好有亲切感。可能装饰新净,又有怀旧feel, 吸引左好多后生嘅office 男女。@@碗面一到,饮咗啖汤先,味够浓以不渴喉,唔觉系味精汤,正!猪红好滑,够入味,我加左个辣汁,觉得超正,可能我本身钟意食辣。所以真系加哂分。香港好多车仔面个辣都唔好食。所以我地哩d好辣之人,觉得好重要,一个车仔面,配上一个好食好香嘅辣酱,其实已经加好多分,拎我念起文记....不过鸡中翼就可以做得入味D。我见佢地出名系传统车仔捞面,老板介绍鱼饼、鸡翼尖、捞油面好正,加上辣汁唔会因为个汤沟淡左,听佢咁讲,下次真系一定再过黎试下。^^
碗面一到,饮咗啖汤先,味够浓以不渴喉,唔觉系味精汤,正!
车仔面
2019-01-08