2021-05-31 14 浏览
之前经过呢间蛋糕店以为系古早味蛋糕,但店员介绍佢哋唔系一般台湾古早味,而系卖香港特色蛋糕。蛋糕共有4种口味,分别系原味鲜奶、红豆夹心、枣蓉及无花果。其中枣蓉及无花果口味几特别,我喺其他蛋糕店都未见过,值得同大家分享一下!(●’◡’●)ノ.店内有得试食蛋糕,一盒可以拣2种口味,本来想试齐4种口味,但系红豆夹心已经卖晒,最后买咗3种口味。.原味鲜奶🍼+无花果蛋糕 $70🌺原味鲜奶蛋糕有香浓牛奶和蛋香味,口感松软湿润亦好有弹性。无花果蛋糕每一啖都食到粒粒果籽,而且入面仲有啲无花果肉,味道清香。.枣蓉蛋糕$75❤️蛋糕入面有好多枣蓉,枣味突出,佢比无花果甜少少,但𠮶种甜系红枣特有嘅香甜味,唔会死甜。.总括而言:呢间蛋糕真材实料,感觉天然健康,唔会太甜可以食到食材本身嘅味道。佢同一般古早味蛋糕唔同,即使雪左一晚,唔使叮热食仍然好松软。估唔到枣蓉和无花果咁适合做蛋糕,假如喺外边吃厌常见嘅蛋糕口味,可以一试。

原味鲜奶🍼+无花果蛋糕 $70🌺
原味鲜奶蛋糕有香浓牛奶和蛋香味,口感松软湿润亦好有弹性。

枣蓉蛋糕$75❤️