2013-06-06
讲到香港的点心餐厅始祖,一定就系添好运了! 随著点心专门店系香港越来越来普及,要成名就一定要有几道特色菜!本来系旺角既分店原来搬左去奥海城二期! 虽然系远左的,但环境就一定十万个好过旺角店! 呢度多左份舒适感,唔会食到好辛苦! 但就一样多人到爆! 等位方面人几混乱,你一定要听实同企系门口附近,唔系可能漏左你都唔知!等左一阵,终于有得入去!不过每张台距离好近!冇计!一样大把人争住食!点餐纸得一张(有中英文版),你可以话好方便唔会乱,都可以话其实唔系好多野食!我们点左几样比较出名几菜! 不过唔好食糯米鸡,其实好细旧ja! -咸水角我觉得味道一般,同出面既咸水角冇咩分别!·鲜虾腐皮卷正啊!个皮好脆,的虾几大旧,整体味道好足,有层次好香口!-鲜虾饺呢个真系唔掂!劲细旧!个皮又厚又粉,咬落去劲干,完全系唔合格既虾饺!酥皮叉烧包不愧系镇店之宝!所有食物中最好食只得呢个!出面个层菠萝包皮,加上入面热辣辣既叉烧馅,个种外脆内软既感觉,真系好好味道啊!令我改变一般对叉烧包既看法(本来麻麻地叉烧包)!!最后就系猪润肠粉因为本人好中意食猪润,所以点都会话呢个好食!哈哈但要讲有咩不足就系的料太少了,得几旧劲劲
等左一阵,终于有得入去!不过每张台距离好近!冇计!一样大把人争住食! 点餐纸得一张(有中英文版),你可以话好方便唔会乱,都可以话其实唔系好多野食!
-咸水角 我觉得味道一般,同出面既咸水角冇咩分别!
·鲜虾腐皮卷 正啊!个皮好脆,的虾几大旧,整体味道好足,有层次好香口!
-鲜虾饺 呢个真系唔掂!
劲细旧!个皮又厚又粉,咬落去劲干,完全系唔合格既虾饺!
酥皮叉烧包 不愧系镇店之宝!所有食物中最好食只得呢个!
出面个层菠萝包皮,加上入面热辣辣既叉烧馅,个种外脆内软既感觉,真系好好味道啊!令我改变一般对叉烧包既看法(本来麻麻地叉烧包)!! 最后就系猪润肠粉 因为本人好中意食猪润,所以点都会话呢个好食!哈哈
但要讲有咩不足就系的料太少了,得几旧劲劲劲细粒既猪润,个皮又厚,同埋唔真系咁黄沙lo!太子某某肠粉专门店比呢度出色多了!
整体来讲,所谓天外有天,添好运食物既质素真系比以前差左,讲真其他新兴既点心专门店无论各方面都同添好运有得fight甚至超越埋佢!不过,未食过既朋友可以一试!中意香港点心既就更加要试下,话sai 都系始祖wo!
另外,唔知系咪香港点心扬名海外既关系,有一定数量既外国人同游客去食架!