餐厅: 住家菜 (柯士甸道)
资讯:

2018-04-12 445 浏览
作为一个香港人,无论系学生定系返紧工都好都最钟意食屋企既𩠌。咁岩同朋友行开街见到住家菜呢个名就忍唔住入去试下。餐厅菜式选择都算多,令我呢个选择困难既人都花左一段时间先谂好嗌咩𩠌。我地嗌既第一味𩠌系沙巴龙趸。条鱼唔腥而且少骨,令我呢个唔多食鱼既人都会特登去食,而且啲豉油都几好送饭。第二碟𩠌系咸蛋蒸肉饼呢味每个屋企都会整既𩠌。猪肉半肥瘦唔会太干。第三样系金银蛋时蔬,有唔同既菜拣,我地拣左娃娃菜,有啲炸蒜头系度,香得黎又好食。最后一味系阿麻鸡,可能系因为之前食得太多𩠌既关系,到呢度𩠌就唔系好食得落,不过鸡肉好嫩,配搭佢既酱汁,都可以拎黎送饭。呢间餐厅有别于连锁快餐店所标榜既屋企小菜,佢少油得黎无味精,食得健康啲。