2023-07-16
一到达流浮山就比Myth House吸引住目光 餐厅嘅外墙系希腊女神注题 非常有艺术感之余亦系打卡胜地🥸亦好有城市中绿洲嘅感觉 好似去左度假咁 认真会乐而忘返 唔舍得走 而唔舍得走仲有一个原因 就系有live band show 好好彩地撞正7月逢星期六嘅live band show😋当晚我听足三个钟 唱左好多耳熟能详又有情调嘅英文歌 仲可以点歌 简直是约会甚至求婚之选哈哈🤭🤭📕Myth House Tasting Menu7-Course($768)📘Myth House Set Dinner 4-Course($498)餐厅嘅晚市set有4/5/7 course拣 其实4 course都已经好吸引 已经包晒头盘生蚝同海鲜汤同甜品 不过一场黎到都想试埋7 course有几丰富 所以就每样一份 试多啲😆🦪法国吉拉多生蚝🥗鲜三女鱼他他,甜梨,酱油渍三文鱼子,水耕沙律菜头盘方面有两个选择 我两样都试晒 各有特色 生蚝质素高 鲜味有海水味亦够creamy 单叫生蚝要$258/4只 所以包喺餐入面系好抵嫁 🤤三文鱼他他就襟食啲份量都唔少 每啖都有啖啖橄榄油调味 但冇盖过三文鱼鲜味 同甜梨配合亦
📕Myth House Tasting Menu
7-Course($768)
🦪法国吉拉多生蚝
🥗鲜三女鱼他他,甜梨,酱油渍三文鱼子,水耕沙律菜
三文鱼他他就襟食啲份量都唔少 每啖都有啖啖橄榄油调味 但冇盖过三文鱼鲜味 同甜梨配合亦出奇地夹 咸咸甜甜 非常开胃 卖相仲好靓🤤
🍲牛肝菌蘑菇忌廉汤
🫕流浮山海鲜清汤,北海道带子,鲜蕃茄茸
忌廉汤就较似平时西餐饮嘅汤 但一啲都唔普通 因为好足料 质地非常稠又浓味 亦摆左啲牛肝菌喺面增加层次 系个好优秀嘅忌廉汤🤣
海鲜清汤就系结合左流浮山特色而成 店员会用茶壶将汤斟出黎 非常有架势又得意 想食啲就可以拣呢个汤 清得黎系好鲜甜 仲有一片带子喺底 好味😛
🍢蒜片白酒煮青口
🍛野菌意大利饭
🍡是日雪葩
呢三样系7 course多左嘅3道菜 其实4 course已经会好饱同丰富 所以细食嘅话就4 course都好够 免得食唔晒😂 青口都系厚肉冇沙 煮得入味 意大利饭质地岩岩好 饭粒有咬口又唔会太硬 野菌份量唔少而且够晒香 雪葩就可以清一清味觉再准备食主菜 每日会有不同味道 我就食左苹果味嘅😌非常清新
🥩炭烧美国顶级牛板腱
🍖慢煮西班牙伊比利亚黑毛猪西冷扒
主菜方面就试晒牛同猪 两样都系水准之上 牛板腱睇颜色就知道系岩岩好 略带红煎得非常靓 一切就切得开 腍之余牛味非常浓郁 推介!😎
黑毛猪可以用其貌不扬形容 就咁睇有啲古怪一条野咁 但一切开就见到肥瘦均匀 而且同样煎得好香 不过如果讲腍滑我就会拣牛板腱 特别想一赞黑毛猪嘅配菜紫薯蓉 整得好滑之余亦真系食到紫薯味 配料都见心思👍🏻
🍫法式朱古力布甸挞配云呢拿雪糕
🍨云呢拿梳乎厘配云呢拿雪糕
4 course可以配个$88或以下嘅甜品 7 course就可以配个$108或以下嘅甜品 亦都可以补差价食贵啲嘅甜品 所以如果想食正啲嘅甜品都可以考虑7 course😙
环境真系一大卖点 虽然天气少少热 都忍唔住要坐户外座位 入夜后亦唔算好热 度过左个愉快嘅晚上😎