2023-08-11 27 浏览
🥐. 【香港第一大型牛角酥店 — Happy Glaze】.今次好开心嚟到旺角朗豪坊B2层嘅Happy Glaze食到佢哋嘅大型牛角酥,仲有佢哋嘅啫喱杯同曲奇🍪.🥐 XL Pressed Croissant 🧈 Original $48个底好脆,上面个阵甜甜嘅味道配合压扁咗嘅牛角酥,食落去好似平时啲蝴蝶酥🥳 不过我个人喜好薄而脆嘅饼底🫶🏻🍫 Chocolate $58如果钟意朱古力嘅朋友可以尝试,因为除咗甜脆嘅底外,上面仲有朱古力嘅配搭🍫 甜上加甜嘅口味,恋爱中嘅少女们应该会好钟意🤭🥜 Almond $58杏仁嘅香味配牛角酥好夹,钟意食果仁嘅朋友可以试试,不过记得如果有对坚果敏感嘅朋友就要注意一下啦☝🏻🥚Salted Egg无谂到咸蛋味配压扁嘅甜牛角酥系咁夹,好钟意佢嘅咸咸甜甜,会愈食愈多,停唔到口🤭🍓Stweet Berry $58甜牛角酥配士多啤梨口味好特别,而卖相靓靓,好适合大家买嚟作送礼之用🎁.🍹 Jelly 🍎 Apple Cider $48佢嘅外型设计到好似啤酒一样🍺 但系其实成杯都系用苹果汁整成,上面嘅泡泡都系用苹果汁搅拌出嚟,以为食到底会好甜,但点知意外地唔会过甜,大家
🥐

🥚Salted Egg

🍓Stweet Berry $58
🍹 Jelly
🍎 Apple Cider $48
佢嘅外型设计到好似啤酒一样🍺 但系其实成杯都系用苹果汁整成,上面嘅泡泡都系用苹果汁搅拌出嚟,以为食到底会好甜,但点知意外地唔会过甜,大家可以放心买嚟食😋

🍓 Strawberry Cream $48
呢一杯上面会有士多啤梨冻干,食嘅时候将士多啤梨冻干倒落去,上面𠮶一层cream cheese好好食,不过又甜又咸,记得食完一定要饮水🧊
🍪 Cookies
🥚
因为入面有蛋黄,加上质感比较湿润,所以建议最多放系室温4日就要食咗佢🫢 个人而言,钟意食比较甜同油腻嘅朋友可以试试,因为食得出佢嘅蛋黄味同牛油味好香好重,不过自身唔系几钟意食牛油嘅我就感觉好可惜🥹

🥜
相比起蛋黄曲奇,呢块果仁曲奇比较硬身,果仁亦好烟韧,亦都唔会太油腻,但同样嘅系好大酥跟校块🤭 不过个人而言钟意啲硬身啲嘅曲奇🍪 希望happy glaze之后会再研发更多唔同口感嘅曲奇饼🫶🏻
听老板讲佢哋本身系做开不同造型嘅蛋糕🍰 好似纸包柠檬茶、WT40等等,而Happy Glaze系佢哋第三个品牌🫶🏻 暂时仲未做任何嘅宣传广告🪧 今次比我做到第一个,真系好开心😍

Max 5️⃣🐽
味道 🐽🐽🐽🐽