餐厅: 健康齋廚
资讯:

其实香港好多传统斋铺都几好食㗎,食得多西餐有时食返港式素菜都唔错。黄大仙健康斋厨食落真系多菜少油几健康,菜式多元化食得出大厨手工,有汤有饭有菜的全日套餐只卖HK$50,去开黄大仙记得食下。黄大仙地铁站A或E出口行过去7分钟左右,咁大间好容易找到。健康斋厨2017年由深水埗搬去黄大仙,原来已经开业16年,你会唔会系熟客仔呢?每日供应无味精全日套餐,有饭有汤有菜只系HK$50。素菜款式好多元化,有香口野也有清淡菜式,传统斋菜都吃得到。方便炒粉面饭、惹味煲仔,一班人来吃可以叫唔同款式。仲有唔同人数的套餐,健康斋厨都有做到会、盆菜,有需要可以留意。榄菜四季豆幸运肠 HK$50 (套餐) 试试素食套餐份量十足,炒菜非常足料无欺场,榄菜味香,食完亦唔会成口油。是日老火汤伏苓粉葛汤都几好饮,清甜滋润。鲜竹云耳炒翠玉瓜 HK$60喜欢吃菜都唔少清淡选择,无味精唔油腻,而且食落真系好足料,整个非常丰富好饱肚。南瓜素翅 HK$40(碗)这个跟我想像中完全不同,入面除了素翅还有豆腐、菇丝之类,最正系啖啖南瓜肉,因为加了椰奶吃起来感觉有点像甜品,整个非常有趣有惊喜。经典香荔酥卷 HK$88这个据说是非常传统的
黄大仙地铁站A或E出口行过去7分钟左右,咁大间好容易找到。
每日供应无味精全日套餐,有饭有汤有菜只系HK$50。
素菜款式好多元化,有香口野也有清淡菜式,传统斋菜都吃得到。
方便炒粉面饭、惹味煲仔,一班人来吃可以叫唔同款式。
榄菜四季豆幸运肠 HK$50 (套餐)
鲜竹云耳炒翠玉瓜 HK$60
南瓜素翅 HK$40(碗)
经典香荔酥卷 HK$88
这个据说是非常传统的斋菜,不过我个人咁新潮系未食过,它外而是腐皮中间满满芋头泥,虽然炸过但食落都唔太热气感觉。
吃的时候点个酸酸甜甜锦卤云吞汁,又几有幸福感。
无论你系平日去食个平靓正快饭,或是初一十五带家人吃斋,都可以mark低健康斋厨去帮衬下。
2022-11-27