2024-12-07
作为一个想奉行低碳饮食嘅人平时如果返工一人食午餐选择的确有啲困难觉得佢pickabowl都已经系一个好好嘅选择但见住佢价钱越嚟越贵,健康真系好贵😂😂今个礼拜帮衬咗两次$86 慢煮天多利鸡+$2转椰菜花饭$86 姜汁松阪猪 +$2转椰菜花饭.其实不嬲嚟呢度食佢嘅pokerice每次饱满足嘅唔会惊唔饱,呢排因为想戒一戒生冷食物,所以就唔拣鱼生了,佢哋啲鱼生都好好味!可惜系海鲜类都会偏贵,咁所以拣熟悉了🥹.第一餐我拣咗姜汁松阪猪先~🐷除咗有松阪猪,仲有烤南瓜、玉子烧、烤豆腐、四季豆、毛豆配日式自家制酱油,都不失有好多好好嘅蛋白质纤维,仲有健康嘅淀粉,我自己平时都会食开椰菜花饭,不过生嘅椰菜花饭呢就少啲啦,不过胜在佢多配料,捞埋嚟食都唔会有好大阵草青味!松阪猪亦都有满满姜汁味,好似生姜烧咁样同埋都大大粒,系满足嘅!😌😋第二餐拣咗慢煮天多利鸡肉,慢煮天多利鸡、菠萝、青瓜、蟹籽配蛋黄酱,想讲真系有啲图文不符,图片只供参考😂,本身菜单上嘅鸡肉系腌过之后先慢煮,但佢而家变成慢煮咗好多粒嘅鸡肉之后再淋上tandoori sauce,食落嘅时候个鸡肉都真系冇味,冇鸡味亦都冇咸味😂,10分适合追求健康的你🤣
平时如果返工一人食午餐选择的确有啲困难
觉得佢pickabowl都已经系一个好好嘅选择
但见住佢价钱越嚟越贵,健康真系好贵😂😂
今个礼拜帮衬咗两次
$86 慢煮天多利鸡[蛋黄配菜]+$2转椰菜花饭
$86 姜汁松阪猪[和风配菜] +$2转椰菜花饭
第一餐我拣咗姜汁松阪猪先~🐷
如果下次再拣,我应该都会拣返食松阪猪了😆😆除左讲味道,主要系整体上松阪猪个配搭亦都口感丰富一啲食落开心啲🫶🏻