2020-01-10
话说收工约左朋友去中环,行经斜路个阵见到路边收埋左间日式小店大大只连猪系门口.香港人仲有8折咁紧系入去试下啦入面位置唔多,得十几个位好彩我早去都仲有位,如果繁忙时间一定要BOOK位有两位靓仔师传即场煮比我地食, 可以睇住师传准备食物别有一番风味, 而且两位师传都好NICE唔单只会关心你钟意或者唔食D咩野间唔时仲会送D小食比你试下,好窝心!!咁今次我地唔系好饿就冇叫到厨师发办,(但下次一定会去试, 性价比极高)一黎叫左个温泉蛋沙律菜好FRESH, 仲有D海葡萄, 整爆粒温泉蛋捞一捞点个汁好好食芝士鱼饼 一炸起即场切比你热辣辣爆芝,个面脆脆地,入面劲软上面仲有D沙律酱同小丸子上面个D酱味道好夹三文鱼子海胆豆腐吞拿鱼卷一个卷可以食到三种味道,劲满足面有好多爆珠三文鱼子, 劲鲜甜之后第一次食既海胆豆腐个质素好特别,有D似豆腐,但系系海胆味饭就包住D吞食鱼蓉一啖吞左佢, 几种唔同既味道MIX埋又有另一种风味露笋蟹子炒饭开头睇个卖相好似好普通,但食落真系好有惊喜饭入面有D黑椒粒? 加埋芝麻已经好香仲有劲多蟹子, 捞埋食好有口感, 加埋菜粒, 啖啖都好多野咬而且味道都好好食到呢到因为太正,不知不觉食
大大只连猪系门口.香港人仲有8折
咁紧系入去试下啦
入面位置唔多,得十几个位
好彩我早去都仲有位,如果繁忙时间一定要BOOK位
有两位靓仔师传即场煮比我地食, 可以睇住师传准备食物
别有一番风味, 而且两位师传都好NICE
唔单只会关心你钟意或者唔食D咩野
间唔时仲会送D小食比你试下,好窝心!!
一黎叫左个温泉蛋沙律
芝士鱼饼 一炸起即场切比你
热辣辣爆芝,个面脆脆地,入面劲软
上面仲有D沙律酱同小丸子上面个D酱
味道好夹
三文鱼子海胆豆腐吞拿鱼卷
一个卷可以食到三种味道,劲满足
面有好多爆珠三文鱼子, 劲鲜甜
之后第一次食既海胆豆腐
个质素好特别,有D似豆腐,但系系海胆味
饭就包住D吞食鱼蓉
一啖吞左佢, 几种唔同既味道MIX埋又有另一种风味
露笋蟹子炒饭
开头睇个卖相好似好普通,但食落真系好有惊喜
饭入面有D黑椒粒? 加埋芝麻已经好香
而且味道都好好
食到呢到因为太正,不知不觉食开左个胃
叫左一酌 初恋果酒饮
师传仲送左D 牛蒡同酸萝卜比我地清洁下口腔既味道再慢慢叹
又比隔离枱既刺身吸引左
我地都叫左个丰盛拼盘试下
有虾,北寄贝,拖罗,三文鱼,油甘鱼, 仲有一只黑松露唔知咩鱼(𫚕鱼?)
好新鲜好正!! 即使系普通既三文鱼
都可以食得出系特别D,油脂同埋新鲜程度绝对唔系某连锁有虫既黑心寿司铺既LEVEL
而当中我最钟意既就系个 拖罗, 入口即溶,冇筋, 阵味历久不散,真系冇得顶
最后我地仲有幸试到响
师传真系好NICE, 因为个晚都好多客,佢都比较忙
但间唔时都会同我地讲下野,倾下计
而且又恰到好处, 唔会阻住你两个人食饭倾计
最后仲比左个75折我地!!
真系劲抵,劲正,劲高质!!
香港良心小店, 值得要去支持
最后走既时候, 除左新年快乐外, 仲帮香港人打气加油
齐上齐落!!!