2016-03-21
"布雪", 法文叫"Bouchee", 貌似泡芙和马卡龙的东西, 其实是指一口的小蛋糕,通常还会夹入果酱或奶油馅,是在日本相当流行的小茶点! 之前我在台中和日本旅行时都食过这种甜果子~ 很回味~早两天朋友跟我说半熟工房都出左呢款甜品, 估唔到香港都会有, 所以今日专诚过来买左个抹茶味布雪试试! $15一件~ 价钱合理~ 外形和之前吃过的一样咁可爱, 而且其实SIZE都不止吃一口呢~凉浸浸的布雪, 食落口有超松软口感, 而且感觉好轻盈~~ 质地软绵绵既蛋糕再夹入软滑既CREAM, 口感细腻, 好正~ 内馅的CREAM好香抹茶味, 有D回甘~ 甜度适中, 唔会腻, 亦都唔会"死甜"! 而且和蛋糕仔的浓浓蛋香味原来都几夹! 我个人十分喜欢这款产品! 除左钟意佢既入口即化的特别口感同味道, 我觉得佢既外表都几靓㗎因为在制作过程中要撒上幼细的糖粉后再烘烤, 出黎效果就犹如白雪覆盖在蛋糕外层一样~~除左抹茶味, 仲有其他3只味既布雪 : 朱古力味, 士多啤梨味, 同埋原味, 我下次都会买埋嚟试!! 听闻原味系由北海道忌廉同炼奶整成的 唯一要改善既地方就系希望店内可以放多D 枱, 等多D食客可以在场
唯一要改善既地方就系希望店内可以放多D 枱, 等多D食客可以在场就吃到半熟产品啦!