2023-10-15
❀ Associazione Chianti #湾仔 ❀❗️香港都食到弗罗伦斯1kg T骨牛扒 ❗️——————————————————刚刚去完意大利佛罗伦斯🇮🇹返到香港立即试吓呢间black sheep 旗下嘅意大利扒房,比拼吓🤣餐厅放满大量dry aged牛扒,侍应热情友善,感觉比一般扒房轻松,喺度庆祝生日,仲会有侍应一齐唱生日歌,气氛一流👏🏻作为意大利扒房,当然唔少得佛罗伦斯最著名嘅T骨牛扒,足足有成1kg,啱晒两个人分,另外亦有几款意粉、tiramisu等。当日我哋两个人嗌咗一个头盘、一份T骨牛扒、一份配菜及一个甜品已经非常饱🤰🏻.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 前菜 面包先会送上免费嘅Pinzimono蔬菜沙律及Nodini蒜蓉餐包🤩蔬菜沙律有生萝卜、青瓜、生菜等,可以点香滑杏仁酱或者橄榄油,唔太切合香港人口味但几特别。蒜蓉餐包就非常出色,香口得来口感微微烟靭😚.☞ CARNE CRUDA $218 (3.8/5)前菜方面叫咗呢个生牛肉他他,采用Tuscan托斯卡纳牛,即场加入香草碎、葱粒、干葱粒、芥辣、盐同黑椒,再以脆饼伴碟。喜欢佢嘅口感仲有点颗粒,唔会太过一pat pat,不过调味略嫌普通,
❗️香港都食到弗罗伦斯1kg T骨牛扒 ❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 前菜 面包
先会送上免费嘅Pinzimono蔬菜沙律及Nodini
蒜蓉餐包🤩
蒜蓉餐包就非常出色,香口得来口感微微烟靭😚
☞ CARNE CRUDA $218 (3.8/5)
喜欢佢嘅口感仲有点颗粒,唔会太过一pat pat,不过调味略嫌普通,冇乜特别嘅香气🙈
☞ BISTECCA ALLA FIORENTINA (for 2) $1518 (4.2/5)
嚟到招牌1kg厚切佛罗伦斯T骨牛扒🥩经过12-20日熟成,店员建议三成熟。
表面烧得较为焦香,但切开非常粉嫩,甚至仲带点血水。
入口一啲都唔会有血腥味😮反而先有炭香,继而有浓郁嘅牛味,非常多汁,感觉唔肥腻,但口感软腍🤩
可以话系我喺香港食过数一数二嘅牛扒,尤其适合钟意炭香、唔会好似日本和牛咁油腻嘅人。
比起意大利虽然价钱贵成一倍,但喺香港嚟讲真系算唔错👍🏻
☞ Asparagus $108 (3.8/5)
配菜嗌咗一碟烤芦笋,正常冇乜特别,唔需要特登加配。
☞ Tiramisu (4/5)
喺一大兜入面𢳂,mascarpone cheese 同手指饼嘅份量恰到好处☺️
手指饼沾满咖啡酒,带有咖啡香气但唔重酒味,整体口感湿润软滑唔会太甜腻。
如果蛋味更重就Perfect。
——————————————————
✨整体味道: 4/5
✨环境装修: 4/5
✨服务态度: 4.2/5
✨性价比: 3.8/5
✨再访兴趣: 3.8/5
💞整体来讲
以意大利佛罗伦斯牛扒卖点,牛扒的确做到意大利嘅水准,其余菜式就一般,如果想一试佛罗伦斯1kg T骨牛扒,呢间绝对系不二之选👌🏻