2018-10-31 103 浏览
Amitie Kitchen 系一间令我好惊喜和欣赏的餐厅餐厅老板系五星级酒店做过,实力果然系名不虚传,而且价格也相当平民化。能用叉烧的价钱,食出5星级质素,我真心推介比大家以下有几个细节位要同大家分享,大家就会觉得冇介绍错。首先,Amitie 的名字是法文,不是英文,意思是友谊/ The best wish,可见东主希望以食会友,让客人食得开心是东主的best wish。餐厅位置在尖沙咀,但碍于系楼上铺,所以唔容易揾。女朋友知道我生日,特意带我来食饭,我地叫左两个set dinner,非常出色。一入座,睇到侍应有受过训练,佢地会睇住张台,逐碟食物送上,唔似其他餐厅一炮过送上,食完赶你走咁,依到令我感受到尊重。见到侍应由淡味的菜式开始送上,直至浓味,就知道依个系西餐厅礼仪和大厨的心意。食物方面,叫左2款沙律好好食,女友食黑毛猪黑松露香蒜意粉,大厨能够将猪肉煮到好似牛肉咁滑同多汁,意粉又唔有好大阵石油气味,非常好食。我就叫左份芝士虎虾香菇烩饭,虎虾虽然细只D,但食得出系新鲜虾,烩饭酿系大啡菇上面,碟既装饰都好靓。另外补返餐汤都好好饮饮品方面,女友叫左杯红豆忌廉抹茶,我则叫左杯白桃餐酒,味
能用叉烧的价钱,食出5星级质素,我真心推介比大家
以下有几个细节位要同大家分享,大家就会觉得冇介绍错。

餐厅位置在尖沙咀,但碍于系楼上铺,所以唔容易揾。

饮品方面,女友叫左杯红豆忌廉抹茶,我则叫左杯白桃餐酒,味道唔错。

食食下途中见到大厨出黎同朋友打招呼,几型仔,我想同佢拜师学艺,如果老板见到依篇食评,请你揾我呀,我想学煮好西餐呀!

我叫佢午市价钱都非常抵,around 50左右,lunch 过黎试下都好

我已经打算下次约老师食饭,再返黎依间餐厅。
2018-10-20