2024-07-05 87 浏览
好想讲终于喺香港食到一间正宗重庆火锅,门面好有气派,店员介绍品牌历史悠久系1935年重庆开业老字号,非物质文化遗产,店内环境舒服,而且私隐度高骤眼睇都有唔少VIP房,最惊喜系我哋8个人间 VIP K房,满足晒我地一路食饭一路唱K (音响非常好👍🏻)餐前小食有扭麻花、蚕豆&片糕,系好有中国特色嘅小点心,饮品我比较钟意百香果,酸甜又解渴。汤底推介非遗三味锅,可以一次试麻辣红锅汤,山珍杂菌锅汤&猪骨汤,三款汤底都味道浓郁,我口味比较重,辣麻辣红锅最惊喜肉类最适合,尤其系待应一开始帮我哋将鸭血放入,麻辣红汤最激发鸭血香味同口感,相当有水准,杂菌锅清甜养生比较适合蔬菜类。另外店员推介一定要喺调味料加入佢哋嘅秘制香油,第一次试香油碟唔单止冇油腻感,而且仲令到成个麻辣味更升华。小酥肉无论蘸干碟、火锅、入口都脆而不腻,外酥里嫩。红糖糍粑颜值高,外层糯米皮Q弹有嚼劲,内馅红糖流心浓郁香甜,超好味。烽火戏猪喉最适合打卡,猪喉肥厚,弹性十足本身并无太多味道,加入麻辣红汤后特别鲜爽开胃,毛肚系重庆火锅必备,七上八下已经挂满咗汤汁,口感好脆嫩。鹅肠处理得好干净又新鲜,完全熟透之后沾满酱汁非常爽口。虾丸同墨丸又系

小酥肉无论蘸干碟、火锅、入口都脆而不腻,外酥里嫩。

毛肚系重庆火锅必备,七上八下已经挂满咗汤汁,口感好脆嫩。

鹅肠处理得好干净又新鲜,完全熟透之后沾满酱汁非常爽口。

虾丸同墨丸又系现做,每一粒都真材实料体验到唔使剥虾都食到淡淡虾肉嘅乐趣。

猪颈肉肉脂如雪花一样均匀分布,纹理清晰细腻肉质鲜嫩,入喉爽口滑顺,口劲适中。
雪花肥牛颈脊用料一流,油花分布劲靓,好有肉味,牛好唔好食重点都系在于新鲜👍🏻 建议蘸油碟100分。

大推芒果雪花冰,丝滑细腻棉棉冰同满满吕宋芒肉完美配合,火锅后嘅甜品真系令人好有幸福感