2024-12-21
呢间居酒屋一直系我bookmark左嘅餐厅,铺头主打串烧采用真.备长炭火烹制,而家布局仲要系开放式厨房,客人可以系吧枱睇住师傅烧,好有气氛🔥肉类串烧🥩🐥鸡心烧得外层微焦,内里嫩滑,完全唔会干柴🐥鸡软骨咬落爽爽地,用盐烧简简单单都几好味🐥鸡髀肉啖啖肉又嫩滑🐥免治鸡肉串蘸满酱汁,带有微微炭香,带有鸡软骨嘅咬口,再配埋生蛋黄,滑溜溜味道又浓郁,绝对系必点串烧🐮牛舌牛舌烧到微微焦香,入口弹牙而柔软,稍用盐作调味,令牛味更突显🐷莴苣豚肉卷莴苣清甜脆口,用薄薄豚肉包住,烧到微焦,外层油香渗入菜心,仲有少少芥末酱点缀,口感丰富蔬菜类🍄🟫大香菇果然几大只,菇香浓郁,中间有少少萝卜蓉更提鲜🍆烧茄子早已细心地去除外皮,令茄子肉更加绵密软滑,配埋鲣鱼干令入口带少许鲜味海鲜🐟烧白子白子内里绵密滑溜又Creamy,鲜味浓郁🦀甲罗烧配法包蟹膏鲜甜,混埋少少蟹肉同鱼籽,铺喺烤脆嘅法包上面超正主食🫖明太子茶渍饭温热嘅茶汤渗入饭粒,带出明太子嘅咸鲜味,好有日本风味🍢烧年糕(酱油)年糕烧到外层微脆,内里烟韧,刷上少少酱油,再用紫菜包住好好食🥚明太子玉子烧玉子烧内里嫩滑,铺满咸香明太子,加埋蛋卷甜甜地几惹味烧厚扬豆腐外层
肉类串烧🥩
🐮牛舌
🐷莴苣豚肉卷
蔬菜类
🍄🟫大香菇
海鲜
🐟烧白子
白子内里绵密滑溜又Creamy,鲜味浓郁
🦀甲罗烧配法包
蟹膏鲜甜,混埋少少蟹肉同鱼籽,铺喺烤脆嘅法包上面超正
主食
🫖明太子茶渍饭
温热嘅茶汤渗入饭粒,带出明太子嘅咸鲜味,好有日本风味
🍢烧年糕(酱油)
🥚明太子玉子烧
玉子烧内里嫩滑,铺满咸香明太子,加埋蛋卷甜甜地几惹味
烧厚扬豆腐
外层烧到金黄微脆,内里嫩滑细,刷上酱油同洒上葱花好吸引
饮品
🥃Whisky High-ball
饮落清爽又带少少威士忌香,配烧物真系一流