2012-11-09
十月份到浙江出差, 见到凤凰浙江电视台播放一个十月国庆特别节目, 名为国庆香港美食, 首片段, 就介绍香港一间出名食烧越南BB猪的店铺, 在于深水埗, 店名叫做 卖猪仔特式烧烤坊. 睇招牌都几特别, 11月头回港后, 上openrice 睇下有无叫做 卖猪仔特式烧烤坊. 果然找到它, 食评都好高分. 在上星期日, 跟著openrice提供地址去到深水埗顺宁道17号舖, 当时大约晚上7点左右, 全场满座, 因为祇得五张圆台, 我们一行六人, 问楼面要等几耐. 他说不用等, 原来他们开左间分店在青山道, 就在深水埗顺宁道17号舖的后面, 从旧舖行过去祇要4分钟. 于是去左新店, 初时好怀疑, 分店比旧店味道有冇唔同呢? 问下楼面哥哥这两间有乜分别, 原来咁样的, 旧舖祇得5张台, 所以以外卖为主, 外卖客不祇是家庭客, 还有卡拉OK客, 我真系outdate 左好耐. 原来现在青年人是用烧乳猪代替生日蛋糕的, 在猪头插蜡烛庆祝生日. 因顺宁道店加上租约问题, 正在冾商中, 所以才在附近开多一间分店, 怕客人流失, 二店以堂食为主, 厨房亦是由以前旧店师父主理. 烧越南BB猪, 真的一流,
烧越南BB猪, 真的一流, 皮薄肉香. 半只猪, 一件不留, 猪头皮都无晒. 利害. 我地亦有食串烧, 鸡软骨串烧, 麻麻地, 牛舌串烧就唔错, 食落好有口感, 肥牛甘菇卷亦好好味, 其四式卤水并盘, 有猪脚仔, 牛展, 海蜇同爽猪耳. 其猪耳值得一赞, 猪耳仔熟得恰到好处, 伴饮啤酒, 十分爽口. 楼面哥哥推介左一碟前菜素食给我地, 他说在乳猪末上菜前, 食这碟叫 陈醋珍珠耳, 食左之后, 才食乳猪会更加和味, 果然无错, 因为陈醋珍珠耳的做法及材料都好简单, 将发水黑木茸加糖加醋加一些哇沙比(日本介茉), 爽口, 酸酸地, 辣辣地, 供供地鼻, 越食越开胃. 睇唔出这店真有料到, 地方服务都唔错, 价钱唔贵, 平均每人HK$150, 下次可以再黎.
题外话/补充资料:
洗手间在餐厅外,不太方便.