平时饮酒都系用vodka﹑gin﹑whiskey为基调,今个春天中环就开左间新既cocktail bar,以果酿烈酒 fruit spirit做基酒🍎 带有丰富果香同时又有木桶酿制既余韵,估唔到mix埋唔同ingredients会咁好饮👍🏻 无论系饮品﹑环境﹑服务都同其他bar完全唔一样,绝对有惊喜😍!The Orchard就好似隐藏系中环闹市中既绿洲咁~ 门面低调,室内装修以木系为主,木制流线型天花模仿树枝,令人彷佛置身于果园之中🌳 特别relax。全店最eye-catching一定系个酒柜🍾!每支酒都陈列整齐,用左一样既玻璃樽摆放,令人觉得干净企理。呢间bar最特别之处,就系bartender既调酒地方透明度极高👨🏻‍🔬 客人可以近距离欣赏bartender驾轻就熟咁冲调cocktail,赏心悦目。当日掌舵人Alex亲身为我地调制饮品~ 最钟意坐系吧枱前交流,了解佢地既谂法💬 Alex已从事酒吧行业长达15年,受到fruit spirit启发,谂出独一无二既cocktail recipe,发挥调酒既创意。言谈间得知Alex对Orchard既理念﹑对果酿烈酒既热诚,十分欣赏!系呢度饮

系呢度饮orchard’s special既cocktail,店员会额外提供一细杯基调生命之水(𝑬𝒂𝒖 𝒅𝒆 𝒗𝒊𝒆)🍸 等大家可以试完原味基酒再饮杯cocktail,更能了解到果酿烈酒既原味,体验非常特别!每杯基酒既酒精浓度都有成>40%,入口非常strong,但系冲出黎既cocktail味道好易入口,真系比佢惊艳到😳

今次我地试左以下几款酒:

🍹𝐎𝐫𝐜𝐡𝐚𝐫𝐝’𝐬 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥𝐬 ($𝟏𝟐𝟓@𝟏)

♢ 𝑻𝒓𝒐𝒑𝒊𝒄𝒂𝒍 𝑷𝒖𝒏𝒄𝒉
ꜰʀᴀᴍʙᴏɪꜱᴇ ᴇᴀᴜ ᴅᴇ ᴠɪᴇ | ꜰʟᴇᴜʀ ᴅᴇ ʙɪᴇʀᴇ | ꜱᴛʀᴀᴡʙᴇʀʀʏ ꜱʜʀᴜʙ | ᴘɪɴᴋ ɢᴜᴀᴠᴀ | ᴘɪɴᴇᴀᴘᴘʟᴇ | ʙᴇʟʟᴘᴇᴘᴘᴇʀ
最爱既一杯,好易入口,女生必点!富有丰富果香,但加左红椒后又有少少辛辣味,几有特色!

♢ 𝑩𝒍𝒊𝒔𝒔
ᴘʟᴜᴍ ʙʀᴀɴᴅʏ | ꜱᴡᴇᴇᴛ ᴘᴏᴛᴀᴛᴏ ʟɪQᴜᴇᴜʀ | ꜰᴀʟᴇʀɴᴜᴍ | ᴘɪɴᴇᴀᴘᴘʟᴇ ꜱᴛᴏᴄᴋ | ᴘᴀɴᴅᴀɴ | ᴄɪᴛʀᴜꜱ
Plum味同菠萝味几突出,特别之处在于加左斑兰,口感特别。
Tropical Punch

♢ 𝑶𝒓𝒄𝒉𝒂𝒓𝒅 𝑺𝒐𝒖𝒓
ᴘᴇᴀʀ ᴇᴀᴜ ᴅᴇ ᴠɪᴇ | ᴘʟᴜᴍ ᴡɪɴᴇ | ꜱᴘɪᴄᴇᴅ ᴘᴇᴀʀ ꜱᴛᴏᴄᴋ | ɢɪɴɢᴇʀ ʜᴏɴᴇʏ | ʟᴇᴍᴏɴ | ᴘɪɴᴏᴛ ɴᴏɪʀ & ᴄʜᴇᴇꜱᴇ ꜰᴏᴀᴍ
经典sour cocktail但系用左梨味果酿烈酒,带有梨﹑柠檬﹑蜜糖香味,整体口感清新!酒上仲吱左d cheese foam同洒上青柠皮,少少咸香味道又几特别。

♢ 𝑵𝒐𝒓𝒎𝒂𝒏𝒅𝒚 𝑯𝒊𝒈𝒉𝒃𝒂𝒍𝒍
ᴄᴀʟᴠᴀᴅᴏꜱ | ᴀᴘᴘʟᴇᴊᴀᴄᴋ | ᴘɪᴍᴇɴᴛᴏ ᴅʀᴀᴍ | ᴀᴘᴘʟᴇ & ᴘᴇᴀʀ ꜱᴏᴅᴀ | ᴄɪɴɴᴀᴍᴏɴ
带有肉桂味道既highball都系第一次饮~ 用左苹果同梨味梳打取代传统既sparkling water,饮落有惊喜!Bartender用返长方形既冰块,配合返个高身酒杯,仲有完整一块梨片可以食,无得弹!
Normandy Highball

🍸𝐎𝐫𝐜𝐡𝐚𝐫𝐝’𝐬 𝐒𝐩𝐢𝐧-𝐨𝐟𝐟 ($𝟏𝟐𝟎-$𝟏𝟑𝟎@𝟏)

♢ 𝑭𝒊𝒛𝒛𝒚 𝑪𝒐𝒍𝒂𝒅𝒂
ᴍᴀᴛᴜꜱᴀʟᴇᴍ ᴘʟᴀᴛɪɴᴏ ʀᴜᴍ | ᴄᴏᴄᴏɴᴜᴛ | ʟʏᴄʜᴇᴇ | ᴘɪɴᴇᴀᴘᴘʟᴇ | ʟɪᴍᴇ
平时饮pina colada口味佢偏甜,经fine tune过后无咁甜,多左份亚热带水果味道,同时保持椰子香气,仲有粒荔枝仔可以食,卖相一流!
Fizzy Colada

♢ 𝑶𝒂𝒕𝒆𝒅 𝑽𝒊𝒆𝒖𝒙 𝑪𝒂𝒓𝒓𝒆
ᴏᴀᴛ | ᴡɪʟᴅ ᴛᴜʀᴋᴇʏ ʀʏᴇ ᴡʜɪꜱᴋᴇʏ | ᴄᴀʟᴠᴀᴅᴏꜱ | ʙᴇɴᴇᴅɪᴄᴛɪɴᴇ ᴅᴏᴍ | ꜱᴡᴇᴇᴛ ᴠᴇʀᴍᴏᴜᴛʜ | ʙɪᴛᴛᴇʀꜱ
味道最strong既一杯,用返whiskey做基酒,建议大家最后先点!呢杯味道又特别,有少少oat味既酒都系第一次试,有惊喜!
Oated Voeux Carre

提提大家小店位置有限,大家可以提早whatsapp Orchard留位~ Bar设加一服务费,薯片任添,店员亦热情好客,值得推介👍🏻
Tropical Punch
Fizzy Colada