2011-10-19
铺饼干隐久唔久就会发作一下,又唔想买超市机整饼干,但又懒得自己落手落脚焗,就四周围揾下 d 自家制 ge 小铺头睇下有冇 d 有 heart 味道饼干。咁o岩上网睇到有间座落铜锣湾区 ge 小铺头做团购,就拿拿林用 $75 蚊买左 $150 优惠劵买下饼治下 d 饼隐。好似楼下食评咁讲,间野都 ok 难揾,去到果条街都要打打电话问下位置,原来o系座大厦入面再直行先见到,平时根本冇可能会行入去,条街已经静,仲要咁偏僻,唔怪得要做下团购吸客喇。虽然间铺咁隔摄,但装修外观唔马夫,简简单单木门木柜暖色灯光打造出温馨小店 ge 感觉,不过今日去成间铺头都放满左纸箱,应该系 d 铁盒o岩o岩落完货喇。店四周木柜都放满饼干铁盒,但都系用同一个铁盒,虽然有牌仔写住,但都几难分边样打边样。一眼望落去仲有十几盒月饼放著,推断此店中秋应该有自己制月饼喇。一入间口,店员就好详细介绍店内饼类,有大大小小玻璃罐唔同味道 ge 试食饼干。试左最受欢迎 ge 粟米片脆饼、朱古力脆米、腰果酥同蝴蝶酥。 玉米片脆饼:食落似薯片,但稍微硬身同味道唔够,讲唔出甜定咸,带点油份;朱古力脆米:店员话系用黑朱古力整成,食落好松好松
朱古力脆米:店员话系用黑朱古力整成,食落好松好松化唔似食饼干,味道带苦但朱古力味唔太够;
腰果酥:食落香口,腰果清脆香甜兼冇油益味,酥饼部份松化带少少咸味,唯美中不足系颗粒较多,咬到咯咯声;
蝴蝶酥:亦算香口够干身够脆,但牛油味不足,甜度亦差一点。
可见此店出品 ge 饼干较健康,虽然油份少但大部份甜度不足。 最后决定左买一盒小铁盒装 ge 蝴蝶酥 ($68) 同一盒大铁盒装 ge 腰果酥+合桃酥 ($138) 回家慢慢品尝。每个铁盒上都有铺名 logo 同名称,送礼用简简单单都算大方得体。 小铁盒蝴蝶酥铁盒比手掌再要细小小,入面大慨有 12 块蝴蝶酥,用密实袋入住,但我一拎出泥个密实袋开左口喔,好彩入面冇乜受潮但碎左唔少。如同上面试食一样,够香口够脆身,但真系唔多够甜味同牛油香,不过应该较为健康喇。但 $68 得十二块,差唔多 $5.5 一块咁就真系试下就算喇。 大铁盒腰果酥+合桃酥铁盒差唔多有半张 A4纸大,每种味大慨有 30-40 粒,一蚊银细少少咁大粒,包装唔系用密实袋入,食完要自己揾密实盒入,有少少麻烦。腰果酥味道如上,合桃酥比腰果酥稍稍逊色,合桃唔够咬口,冇腰果酥香脆,同样以盐粒吊味但颗粒较多,咬到咯咯声。 原价 $ 206,折实价 $131。 讲真,咁 ge 价位其实唔多抵食,食完亦冇 encore 感觉。要 o系偏僻隔摄铺头立足,虽然店员够 nice 环境温馨,但地点食物一般,真系要加把劲喇,香港 homemade cookies 加油!
p.s 店员话下次光临拎番个铁盒去可以当 $3 用,环保嘛