十下火鍋

SUPPA Hot Pot by ATUM
2018-04-19 2080 浏览
最近趁天气冻返,即刻黎食呢间人人都赞既火锅店。位于登龙街永光中心二楼,装修怀旧,墙上挂有霓虹灯饰,枱上放有传统既寿星公碟,蓝色瓷碗,木筷子等等;餐厅仲播埋八九十年代既经典歌曲添!首先来一盘酱汁,有豉油、醋、麻油、麻酱、沙茶酱、蒜蓉、葱花、辣椒,仲有我最爱既芫荽碎喔!宝宝就超级钟意落蒜蓉同沙茶酱。至于汤底,我哋拣咗「火瞳花胶鱼肚鸡汤」。汤头用上鸡骨、金华火腿、红枣、杞子熬成奶白色既汤,所以味道比较咸;配埋花胶,鱼肚同鱼翅,仲有半只鲜鸡,非常丰富同鲜甜,火锅之前服务员都帮我哋「笔」咗几碗汤饮。我哋点既火锅配料,「黄金麻吉烧」,原来系鱼蛋包住麻薯;「麻辣汤包」,非常烫口,一咬落去会有好香既麻油且十分弹牙!炸鱼皮就吃得多,炸鱼骨就真系第一次。炸得非常脆口,点点汤底又系另一番风味。可惜响铃就唔算脆,但挂汤力系十分强既,哈哈!海鲜方面,我哋只系简单点咗鲍鱼同虾滑。前者好新鲜,后者加入咸蛋黄后味道特别,质地都唔错。仲有流心「芝士丸」同十分足料既「蟹肉蟹粉饺」,饺子皮好薄而且好重蟹膏味呀!牛肉方面,宝宝点咗「美国肥牛」,份量足够两个人食,大理石纹好明显,牛肉味都重,唔错唔错。值得一提既系餐厅好尽责,用
酸梅汤
酱料
豉油, 醋, 麻油, 麻酱, 沙茶酱, 蒜蓉, 葱花, 芫荽, 辣椒
黄金麻吉烧
麻辣汤包
脆炸鱼骨
脆炸响铃
鲍鱼, 鲜打咸蛋黄虾滑
蟹肉蟹粉饺, 芝士丸
美国肥牛 (大)
美国肥牛
鲍鱼
值得一提既系餐厅好尽责,用餐当日先后打咗两次电话俾我 confirm booking。至于价钱同质素都 acceptable,值得一试喔!
2018-04-17
酸梅汤
酱料
麻辣汤包
脆炸鱼骨
鲍鱼, 鲜打咸蛋黄虾滑
蟹肉蟹粉饺, 芝士丸
美国肥牛 (大)
美国肥牛
鲍鱼