2020-04-24 404 浏览
香港有好多食到沾面的店,我唔系食过好多间,但暂时食过最好嘅系周月同今日介绍嘅彩元朗嘅彩我都食过好几次,仲记得第一次去系个旧同事带我去,夜晚去,等左好耐之后自己都去过好几次,多数都开门𠮶阵去,贪佢少啲人。今日两点去到,等左30分钟先入得好大原因系因为依家要隔住坐,有啲位唔坐得元朗彩位于条巷度,几隔涉架汤底有豚骨、黑蒜、同虾汤我通常都叫豚骨,因为我嫌虾汤太浓,而黑蒜就会抢左豚骨汤本身个原味面就分小麦原味、黑胡椒、是日Special,今日特别面系薄荷,我未试过,所以叫左我记忆佢地嘅特别面有伯爵茶、红椒、芝麻等等,食到咩呢就睇大家𠮶日嘅口福喇等左半粒钟终于坐低饮啖水先今日见到日本老板喺度坐阵之前黎亲都见唔到佢碗面到喇,师傅会亲自俾你,碗汤热辣辣,攞𠮶阵小心啲薄荷面,其实我唔系好食到薄荷味但个面照旧有水准,每条面都有弹性,小麦味好出佢地个叉烧好滑好正、淡豚骨汤唔咸、就咁饮都得,出面有啲沾面汤会太咸溏心蛋就例架啦我10分钟食完,因为停唔到口,有啲人唔够食嘅话可以加多半份面,汤可以叫佢帮你再加咁样先$78,比起出面其实算平,最紧要好食,呢点最重要

好大原因系因为依家要隔住坐,有啲位唔坐得

元朗彩位于条巷度,几隔涉架

汤底有豚骨、黑蒜、同虾汤

等左半粒钟终于坐低
饮啖水先

今日见到日本老板喺度坐阵
之前黎亲都见唔到佢

碗面到喇,师傅会亲自俾你,碗汤热辣辣,攞𠮶阵小心啲

薄荷面,其实我唔系好食到薄荷味
但个面照旧有水准,每条面都有弹性,小麦味好出

溏心蛋就例架啦

咁样先$78,比起出面其实算平,最紧要好食,呢点最重要