2018-01-17
今日同好友去铜锣湾揾食, 行到Cubus 楼下, 见到有好多餐厅,最后去咗间 The Hwaduk, 因为我已经好耐无食过韩国嘢了。 一来到第一个感觉好好, 餐厅优雅,空间感好足够,餐厅用咗木色嘅餐桌和灰色的墙身做主色, 使人特别舒服。 我地叫咗《照烧汁烤鸡 $208》同 《海鲜汤配乌冬 $188》, 大家share 食。 《照烧汁烤鸡 $208》今日想食烧汁烤鸡, 因为感觉无咁油腻 ,食多多都唔怕, 又唔会咁热气, 味道又惹味, 正!这碟烤鸡,大大份, 份量十足, 足够二人享用, 味道带甜, 咸味刚刚好,烧汁调教得好好,十分惹味, 鸡肉嫩滑, 好味!还有一碟酸萝卜做配菜, 可让客人醒醒胃,使我胃囗大开。餐厅提供一个小铁桶俾客人承载鸡骨同夹子方便夹鸡件,嘅方便又贴心! 再来一个《海鲜汤配乌冬》 , 卖相相当不错, 而且配料十足, 有爽囗鲜甜嘅大虾、弹牙嘅墨鱼、肥美嘅青口同蚬肉等等。 用咗咁多海鲜嘅汤底, 味道又鲜又浓,配上弹牙嘅乌冬, 乌冬吸收晒海鲜汤嘅味道,两者非常合拍! 我们叫咗没有酒精嘅饮品《Pink Grapefruit Sangria $98 》, 有香浓嘅西柚味, 酸酸甜甜
《照烧汁烤鸡 $208》
还有一碟酸萝卜做配菜, 可让客人醒醒胃,使我胃囗大开。
我们叫咗没有酒精嘅饮品《Pink Grapefruit Sangria $98 》, 有香浓嘅西柚味, 酸酸甜甜, 好开胃, 仲有新鲜嘅水果, 有苹果片、士多啤梨粒同橙片。
总结, 食物质素相当高, 价钱亦合理,环境超级舒适, 服务仲好好, 可以再encore !