2018-01-12
平时真系好少食越南野,因为比我既印象都系d 炸野同辣野居多(小妹身子潺弱唔系好受得住😂),不过见朋友想食,就奉陪到底~新一年试多d新口味。餐厅唔算好大,装横比较简朴,轻轻播住越南味道既纯音乐。由于平日既关系,人流未算好爆满,两个人可以坐四人枱,仲要系最角落头位置😳,自成一角超爽。 未黎之前已经好想饮珍多冰,真系好耐好耐好耐无饮过。✨大娘珍多冰($38)👍🏻: 今日实在太冻,所以忍唔住问可唔可以走冰👉👈店员话尽量帮我安排,黎到真系一粒冰都无,真系好感动有人肯彩我~kaka😚第一次饮有绿豆既珍多冰,仲要有超多。平时饮泰式珍多冰颜色都比较纯,但佢呢杯应该加左花奶,所以带点点肉色。 饮落除左椰汁味仲多左一份花奶香😚,最钟意佢甜度啱啱好。甜味主要黎自绿豆,绿豆够腍又几好食。珍多唔系平时食开一条条既形状,而系粒状的,食落更加爽口。呢杯野真系劲足料,饮完超饱肚,可以当埋饭后甜品。✨香茅煮大蚬($98)👍🏻: 大蚬有7只,有几只真系超大只,仲要系完全无沙。大蚬真系劲鲜甜好新鲜,胀卜卜咬落劲多汁,肉质好嫩一d 都唔会韧,真系超好食👍🏻 !个香茅汤香得黎又好清甜,更加突出大蚬既鲜甜味,估唔到呢个配搭又
未黎之前已经好想饮珍多冰,真系好耐好耐好耐无饮过。
✨香茅煮大蚬($98)👍🏻: 大蚬有7只,有几只真系超大只,仲要系完全无沙。大蚬真系劲鲜甜好新鲜,胀卜卜咬落劲多汁,肉质好嫩一d 都唔会韧,真系超好食👍🏻 !个香茅汤香得黎又好清甜,更加突出大蚬既鲜甜味,估唔到呢个配搭又几夹几特别。
真系超大粒,食到lam lam 利,钟意食海鲜一定must try.
✨烧牛肉沙律($68): 有青瓜,椰菜丝,牛肉粒,青瓜,花生,个汁就系平时捞檬果种酸酸甜甜既汁。 牛肉都几好味,食落唔会韧,带点香茅味。食到尾,底d 椰菜丝入左味更加正,呢个沙律味道都几开胃同丰富。
✨生牛肉河($68): 食亲越南野必叫的,见佢menu 仲话系安格斯牛肉。个牛比平时食到既薄同滑身,细细块都有7,8块,牛味几ok。个汤好清甜又够牛肉香味,我钟意加埋青柠汁酸酸地更醒神。
✨大娘皇牌烤乳猪($238)👍🏻: 个皮真系超级薄同松脆,d肉仲好嫩,完全唔会干。有几旧真系好厚切啖啖肉,食落又唔会觉油腻,真系未食过咁好食既烧乳猪😍,价钱系有d 贵,但质素非常高。
仲有我最钟意既芥末子酱,点得多都几辣几呛鼻,不过好刺激过瘾。
完来越南菜都有咁多好食既野,以后又多个新选择。