2024-05-22
朋友踩车嚟到大埔,例牌约我去食大埔的地道小店,天气忽然间凉咗,最好就系食鸡煲打边炉啦!方便佢泊车,我哋去咗近太和的麻痺英,佢哋嘅鸡煲都几出名,坚好食,价钱又抵,一个鸡煲价钱,任食2小时。店长仲会久不久唱吓歌好轻松。香辣海鲜鸡煲 $208/位特色鸡煲,款式选择都好多,一场嚟到我建议食麻辣,好少食海鲜鸡煲,就一于今次试吓食辣啲,鸡煲好快就上枱。有Gas炉细火keep住温度,闻到香喷喷的麻辣味。鸡煲里面的海鲜份量都好多,鸡件保持住肉汁,鸡煲卖相讨好,仲有翠绿的翠玉瓜、芫荽,鲜红的辣椒,煮得好入味的洋葱、蒜头、紫洋葱,全部加埋麻辣汁一齐,好惹味!鸡件食落好嫩滑,海鲜新鲜美味,香浓肥美。我觉得中辣味道刚刚好,特别刺激,十分Juicy。火锅配料食完鸡煲,当然要打埋个边炉一气呵成,配料写纸仔,选择超级多,份量足。食肉兽最钟意美国肥牛、午餐肉、猪润、滑牛肉、丸丸、饺子、花枝丸 、鱼皮饺。配搭麻辣汁汤底,份外提升肉的鲜味。另一款吸汤汁神器,就系牛柏叶,不能错过。海鲜也有鱿鱼仔、鲜鱿,丰富而且最紧要新鲜。食完肉记得食啲蔬菜,粟米不能少,莴笋、淮山、莲藕,爽脆好味,清新又健康。小食估唔到连小食都咁高质,而且
特色鸡煲,款式选择都好多,一场嚟到我建议食麻辣,好少食海鲜鸡煲,就一于今次试吓食辣啲,鸡煲好快就上枱。有Gas炉细火keep住温度,闻到香喷喷的麻辣味。 鸡煲里面的海鲜份量都好多,鸡件保持住肉汁,鸡煲卖相讨好,仲有翠绿的翠玉瓜、芫荽,鲜红的辣椒,煮得好入味的洋葱、蒜头、紫洋葱,全部加埋麻辣汁一齐,好惹味!
鸡件食落好嫩滑,海鲜新鲜美味,香浓肥美。我觉得中辣味道刚刚好,特别刺激,十分Juicy。 火锅配料
另一款吸汤汁神器,就系牛柏叶,不能错过。海鲜也有鱿鱼仔、鲜鱿,丰富而且最紧要新鲜。 食完肉记得食啲蔬菜,粟米不能少,莴笋、淮山、莲藕,爽脆好味,清新又健康。
小食
估唔到连小食都咁高质,而且系几特别,凉拌黄金皮蛋,好味到飞起,少少麻辣味道,真的不错。仲有第一次食砂糖蕃茄,好甜可以当甜品,清新开胃。凉拌小食真系值得一试。 饮品
打边炉热辣辣,最紧要冰凉饮品任饮,雪梨海底椰清热解毒,Zero可乐唔怕肥 。 埋单 2个人 都系 四百蚊,有得食辣辣 鸡煲,任食打边炉,任饮汽水,呢个价钱抵食!