2018-07-11
碗碗香既位置唔系好近地铁站,我同朋友系特登系网上面揾到呢间好评餐厅过去食既,两个路痴既女人系铜锣湾街头兜左几个圈先揾到。店铺唔大,里面就只有几张凳,但都系坐满哂人。呢到系食贵州野既,以牛肉面最出名,菜式都系偏辣,同埋有好多冷盘,好似口水鸡,拍青瓜等。野食唔贵,一个套餐连饮品大约58 蚊左右。我地叫左佢最出名既红烧牛肉面同红油牛肉面,再配杯当地出名既苦丁茶。等左不久,面递上来的一刻,就已经闻到香浓既牛肉面香,令人食指大动。 未食先流口水。 一食,香料既味道冲入喉咙同鼻孔,红烧牛肉既味道好香,加埋酸菜既减少牛肉面既油腻感。牛肉选用既部份系牛腩,有d牛筋,好嫩好入味既牛肉。个面好爽滑,有d似赞歧乌冬,筋性低,但系就滑到呢,食到啜啜声,好得意既口感,听老细讲个面咁爽滑系因为佢系贵林既纯米粉,靓米粉整出尼既面一定靓嗌。仲有冇谂过碗面咁大碗,本身以为一定食唔哂,但系真系太好味,顶住个肚都食哂。如果话红油牛肉面同红烧牛肉面二选一,我会简红烧牛肉面,第一个汤冇咁油腻,第二阵香味浓郁d.红油既汤底可以选择辣度,而红烧牛肉汤底有尼自黑椒既少辣,唔食辣既人可以试一试尼个,真系唔错。食到饱饱,饮番杯贵州既苦丁
食到饱饱,饮番杯贵州既苦丁茶,解下腻,第一淡好涩,但系涩完就变甘,而且冇糖,食牛肉面配苦丁茶减油腻,减罪恶感,哈哈。
铺头出面有简介面既制作
抵食,咁大碗面都系58!