餐厅: 蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室
资讯:

2024-12-06 297 浏览
10月11月都系去旅行嘅旺季,同朋友好久没见面,所以约个Happy Friday 吃个饭。 天气有啲凉想食肉骨茶,每当系香港食肉骨茶,我总会想起苏妈苏妈的肉骨茶。 平时搭车经过上海街,见到苏妈苏妈嘅分店,好有怀旧马来西亚舖头嘅特色,已经想试好耐,所以今次就拣咗呢一间。店舖在老香港建筑物地下,装修充满马来西亚风味,摆设富有香港特色,见到屋企嘅万寿无疆茶壶,充满怀旧色彩暖水壶。 肉骨茶皇帝骨,分量两至三个人可以一齐食。肉骨有五六件,配菜豆卜,金菇,非常入味。店员主动为我哋加汤,同系新加坡和马来西亚一样。热汤暖胃,驱走寒气。 槟城阿参喇沙,阿森系一种鱼,佢啲鱼肉碎,捞埋香菜,洋葱丝,辟走佢嘅腥味。佢嘅粉好似粗嘅米线,完全吸收晒所有精华,是一种很难复制的特别味道。玻璃鱿鱼配通菜,通菜好新鲜,配上去嘅辣XO酱,好惹味。 好耐都冇食过鱿鱼啦,劲多,好爽口。 槟城福建虾面,呢个系马来西亚好出名,必食美食之一,鲜虾浓汤配油面,味道异常嘅夹。除咗新鲜嘅虾,仲有鱼片,鸡蛋,摆盘好靓。 三个人食三百五蚊左右,晚餐嚟讲都算经济实惠,而且地点喺旺角,非常方便。我哋一边倾计,一边睇到络绎不绝嘅客人入来食饭,证明苏

肉骨茶皇帝骨,分量两至三个人可以一齐食。

除咗新鲜嘅虾,仲有鱼片,鸡蛋,摆盘好靓。

三个人食三百五蚊左右,晚餐嚟讲都算经济实惠,而且地点喺旺角,非常方便。我哋一边倾计,一边睇到络绎不绝嘅客人入来食饭,证明苏妈苏妈好受欢迎。

满分为10分(一分最低,10分最高)
食物:9
环境:9