2023-08-10
又一聚会时刻加派台湾手信时间❤️今次拣左一间马来西亚餐厅食下野😃分享下我去台北的旅行体会🥰🧳原只炸软壳蟹蚬肉椰爷秘传叻掺掺🍜 $128餐牌写招牌必食😁厨师推荐😉推荐指数(👍👍👍)三个👍为最高✌️再加上厨师坚持去除蟹腮及蟹肠🤫客人可安心原只食用😗诚意之作为什么我觉得诚意之作🤩因为份量同配料都好十足😎软壳蟹够晒大只🤭香脆可口美味🤫配料有深海鱼蛋、豆卜、青瓜丝、芽菜同蚬肉等等🫢汤底香浓嘅味道够晒入味😝掺掺(米粉和油面)都食到我舔舔脷🤪仲有森巴辣酱浓味之选🤗哈哈😆其实我好想食多几粒鱼蛋😍有多几粒就Perfect😆烟鸭胸肉卤水炖金沙骨马来香浓咖喱叻沙掺掺 🍜 $85呢道掺掺走架系重口味路线,钟意辣🔥架朋友不容错。加了多种咖喱的叻沙有种马来特有的风味,上面仲飘著一层特制的辣椒油,既香浓,又惹味,系佢地招牌啊!讲完汤底,佢地架金沙骨,入口即溶,好嫩😏经过长时间的烹煮,已经骨肉分离🍖每口都啖啖肉😋 烟熏的鸭胸肉,一点也不骚,还带点鸭肉本身特有的甜味😉雪糕斑兰椰香手工咖央多士 $45食完主菜之后🥸就梗系要食吓甜品啦🤓仲要系期间限定请勿错过嘅甜品嚟㗎🤪面包有烘过🤩小脆一流😊再加上有班兰咖央酱同埋云呢拿雪糕溶
原只炸软壳蟹蚬肉椰爷秘传叻掺掺🍜 $128
烟鸭胸肉卤水炖金沙骨马来香浓咖喱叻沙掺掺 🍜 $85
雪糕斑兰椰香手工咖央多士 $45
食完主菜之后🥸就梗系要食吓甜品啦🤓仲要系期间限定请勿错过嘅甜品嚟㗎🤪面包有烘过🤩小脆一流😊再加上有班兰咖央酱同埋云呢拿雪糕溶埋一体😙一上枱记得要即刻食🙂冰火交融正正正🤤
话梅桔仔梳打🍸 $28
吃马来美食,当然要叫返杯马来西亚特饮。话梅桔仔的酸甜中带著一股适度的咸味,加上梳打水的稀释,变成一杯似梅味的气水😃即能解叻沙的辣,又能解腻。在炎炎夏日饮上一口,梳打的气还能令人解渴,十分满足🤗
雪糕班兰椰汁冰 🍹$28
呢款饮品都系期间限定😎见到期间限定呢四个字令到我觉得一定要选择☺️请勿错过again🥳讲番杯饮品先😉夏天饮真系一流😛斑兰加梛汁再加雪糕🍦饮完快乐指数爆灯🤠
📍 马来椰爷 (大角咀)
🔍 大角咀榉树街62号富多来商场2期地下14号舖