2022-10-21
三访铜锣湾私房菜,位于28楼嘅餐厅,一边面向马场,一边远望海景,理境够chill够隐蔽有🆕新menu啦,适逢大闸蟹季节,加咗大闸蟹手工菜式今次一尝「🍂秋冬进宝蟹宴🦀」🥢花胶羊肉羹未食时闻到好大阵羊味,少少羊膻味,食落估唔到又好好,未至于好大阵羊膻味,连埋花胶羹又几好食🦀清蒸大闸蟹(5-6两)好食到不得了‼️系我今年食过最靓最正嘅大闸蟹,橙黄色蟹膏多到满泻,肉质鲜美,点少少醋食更带出鲜味问返原来系舖头亲自拣货,所以只只大闸蟹都又大又靓,非常高质🉐🦀鲜蟹粉烩元贝配搭好好,蟹粉元贝各自都好食,加埋一齐鲜味无穷🦀鲜蟹粉酿蟹盖入面酿咗蟹粉炒洋葱,调味好好,颜色金黄,出面用咗面包糠再炸,极香脆🉐🥢鲜人参炒羊片食落唔似羊肉,有淡淡人参味🦀生拆蟹粉豆苗豆苗嫩口,加蟹粉呢个组合非常好🉐🍀石榴荷叶饭有虾仁、少少烧肉粒烧肉皮,淡淡荷叶清香🍡姜茶汤丸食汤圆前已饮几杯姜茶暖胃已经好舒服,食埋姜茶汤圆,十分满足,汤圆系芝麻饀,姜味十足🉐💰$888/1位(两位起)🚩睿私房菜 (铜锣湾) @chillprivatecuisine 📍铜锣湾耀华街38号Zing!28及29楼
有🆕新menu啦,适逢大闸蟹季节,加咗大闸蟹手工菜式
今次一尝「🍂秋冬进宝蟹宴🦀」
🥢花胶羊肉羹
🦀清蒸大闸蟹(5-6两)
🦀鲜蟹粉烩元贝
配搭好好,蟹粉元贝各自都好食,加埋一齐鲜味无穷
🦀鲜蟹粉酿蟹盖
🥢鲜人参炒羊片
食落唔似羊肉,有淡淡人参味
🦀生拆蟹粉豆苗
豆苗嫩口,加蟹粉呢个组合非常好🉐
🍀石榴荷叶饭
有虾仁、少少烧肉粒烧肉皮,淡淡荷叶清香
🍡姜茶汤丸
💰$888/1位(两位起)
📍铜锣湾耀华街38号Zing!28及29楼