餐厅: 蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室
资讯:

2021-02-07 144 浏览
肉骨茶有分两种,马拉的深色带有浓浓药材味,新加坡的色淡带有浓浓胡椒味。我是冲着马拉肉骨茶而来苏妈的。有几间分店,我是第一次来,旺角分店。装修很雅致,见到有个阁楼,不知道是否会招呼客人。价钱比较公道,不太贵。点了一个肉骨茶大杂锦,一个仁当牛肉椰浆饭,一杯冻拉茶。椰浆饭的绿色,绿得有点可怕,但拍照是很抢镜的,不知道有没有添加色素,大概有吧,就算是班兰叶应该也没有这么绿。辣椒酱超级好味,很咸香,不太辣,仁当牛肉9成似咖喱牛筋腩,椰浆饭不太有椰浆味。败笔就系虾片,好淋,隔夜feel,同埋果半只蛋,熟到蛋黄边变咗绿色,太老了。但是整体成碟饭系好味嘅,性价比高。呢个大杂锦肉骨茶,同相片有些不符,menu 明明有三条捧捧骨的,我原本是想叫棒棒骨肉骨茶,就是见到大杂锦只是贵$60 ,有埋其他材料才叫大杂锦。大杂锦里面亦都冇一字排。搞到我两个人要share一件捧捧骨我觉得五花腩最好食,虽然见到肥肉,但系食落唔肥 ,猪手如果再煲淋啲就好,其实里面都好多𩠌,两个人食好足够。佢餐桌上面嘅头抽,甜甜地,加埋蒜蓉同埋辣椒,拎嚟点肉骨茶啲𩠌系好衬。叫咗肉骨茶是可以添汤的,不过呢间分店系唔会主动添汤给你,要自己叫佢。
我是冲着马拉肉骨茶而来苏妈的。

有几间分店,我是第一次来,旺角分店。
装修很雅致,见到有个阁楼,不知道是否会招呼客人。

价钱比较公道,不太贵。

点了一个肉骨茶大杂锦,一个仁当
牛肉椰浆饭,一杯冻拉茶。
牛肉椰浆饭

椰浆饭的绿色,绿得有点可怕,但拍照是很抢镜的
大杂锦肉骨茶

大杂锦里面亦都冇一字排。
搞到我两个人要share一件捧捧骨

叫咗肉骨茶是可以添汤的,不过呢间分店系唔会主动添汤给你,要自己叫佢。但一叫佢亦都会好快过嚟帮你加。
汤好重药材味,友人不喜欢,但我大爱,饮了三碗。

拉茶

友人的拉茶:奶多茶味淡,点讲呢,佢一定唔系港式奶茶嘅风味,唔系我杯茶,但事实佢同马拉饮嘅系一样味。所以唔可以话佢差,因为佢正宗。
埋单$222
有机会再试下其他分店。
又系吐槽即弃餐具嘅时间,呢种即弃筷子,要来夹肉骨茶啲𩠌真系有啲难度,尤其是大件嘅猪手同捧捧骨,根本唔够力!
*真系好讨厌啲餐厅堂食都用即弃餐具
2021-02-06