2022-12-26 187 浏览
今日放假,走咗入马湾行下。 去到马湾人人都识在马湾海边广场望住青马大桥食餐饭。我哋就揾咗喺马湾村里面一间日式小店, 贪佢冇咁多人。 点知一点半去到,依然全场满座,要等20分钟位。 点了一个和牛寿喜烧,寿喜烧个前菜系青瓜。青瓜切得薄薄的,很好食。饭团外层系煎㶶咗嘅饭焦,里面系普通白米,所以造成外面脆,里面软嘅口感。寿喜烧用咗和牛肥牛片,坦白说只是普通货色,不过只系$140,夫复何求? 另外点了一个轻食,香橙朱古力碎片松饼。松饼配两个酱,一个士多啤梨酱,另一个系cream。松饼本身焗得松脆,香橙味突出,然后配朱古力碎,有口感。 但因为香橙味太出,配cream味道不太特别。 如果配士多啤梨酱,味道变得不太集中,味道冇咁单纯, 喜欢与否,真系因人而异。