2023-05-22
众所周知马鞍山一直有「美食沙漠」嘅称号,不过本人认为近年来已积极「洗底」,目的无非都是想为马鞍山的居民提供更多具质素的美食,今次去咗马鞍山广场(海栢花园)入面寻找新面孔,就系呢间新泰东南亚餐厅,先讲下嘢食嘅款式,餐牌列出嘅食物应有尽有,由于一行得两人嘅关系,既要识食,更要惜食,我地就嗌咗以下呢几样嘢:虾酱炒饭、巴东牛𦟌、鸭肉生菜包、印度酥饼。先讲下虾酱炒饭,材分别有虾酱、肉松、腊肠、洋葱、青豆等配料炒制而成,味道浓郁香辣,虾酱又唔会令到整碟饭好咸,配上微微焦香的饭粒,非常开胃美味,巴东牛𦟌呢味𩠌系用厚切的牛𦟌搭配泰式香料烤制而成,口感丰富又带甜味,酱汁亦可用嚟配搭酥饼,认真一流。最后就系鸭肉甜菜包,呢味𩠌以煎过的鸭肉切成小块,搭配生菜、青椒、薄荷叶等配料,再以甜酸酱汁调味,最后包裹在生菜中食用,口感清爽、鲜嫩,唔识得辣嘅朋友可能要注意下,不过呢一道𩠌绝对系不可错过嘅美食。