2020-04-06
次次食火锅都系拣传统麻辣鸡煲, 今日个friend话 唔系好食得辣, 终于有机会真正试吓芝士鸡煲。要试特色嘢都系揾返老字号专门店, 揾《米走鸡 Live》 实冇走鸡, 有信心唔会走样。这间位于观塘嘅《米走鸡》 仲提供live band, 一边饮嘢,一边听吓歌仲可以一边食鸡煲, 唔系咁多餐厅有呢几样嘢提供!😜 环境唔错,干净企理 隔壁就系食西餐。芝士鸡锅二至三人份量$178, 拣咗适量嘅芝士, (我唔系芝士控) 唔需要海量嘅芝士。金黄色嘅芝士鸡煲,相当诱人,😍 鸡颈肉厚嫩滑 仲有咩骨, 听讲好似全都是鸡髀肉~芝士汤汁冇想像中咁稠和油腻, 铁锅嘅温度控制得好好 ,高温得嚟唔会丧滚, 所以芝士汁冇被越煮越稠, 味道唔会过咸, 加上红洋葱 芫茜等,香到不得了!👍😋 绝对一改我对芝士锅嘅印象。白鳝片$98雪白鳝片切得厚薄适中, 肥美唔腥, 特别欣赏鱼皮嘅部分好烟韧, 高质嘅白鳝肉!哈哈虾中宝$68(半份)好惊吓,好似有3份大型虾滑。 洒上飞鱼子, 颜色好靓, 厚厚的虾胶包住爽弹嘅虾仁~ 拳头咁大件 ,虾全部都系虾🍤🍤 喜欢食虾胶虾滑嘅朋友就啱晒, 虾肉结实弹牙 ,但个人觉得调味稍重, 不过配返甜
白鳝片$98
哈哈虾中宝$68(半份)
好惊吓,好似有3份大型虾滑。 洒上飞鱼子, 颜色好靓, 厚厚的虾胶包住爽弹嘅虾仁~ 拳头咁大件 ,虾全部都系虾🍤🍤 喜欢食虾胶虾滑嘅朋友就啱晒, 虾肉结实弹牙 ,但个人觉得调味稍重, 不过配返甜甜地嘅芝士汤汁 也不错!
凤城水饺(半份)
材料扎实,大大只 ,馅料丰富 ,木耳好爽, 配芝士汤底味道唔错,好夹!
油麦菜(半分)$24
新鲜翠绿。
出前一丁$16
芝士鸡煲汤底就必定拣面, 自制芝士出前一丁作结尾真系相当满足。