放假又去咗骆驼漆行吓,𠮶头一向都人山人海。近入口位置有间小食店叫「真姐港台美食」,见好多人帮衬,买完仲直接企喺度食,相信质素应该有返咁上下😜。由于差唔多时间返屋企,所以我就决定买返去慢慢叹,始终天气仲系好热🥵。小店门积唔大,不过所卖嘅食物款式都几多,而且话明港台美食,香港同台湾嘅食品一应俱全。虽然系小食店,但如果讲份量的话,佢一啲都唔少。外卖包装企理,食物卖相吸引🥡。黄金炒饭($40),我睇住老板娘喺电饭煲装饭出嚟再拎去炒🍚。炒饭好大盒,而且真系炒至金黄色,每粒饭都干爽分明,难怪叫黄金炒饭💛。虽然唔系用咗好多料炒,🍳但蛋香好突出,都OK!爆料炒面($35),🍜炒面坚系用足料炒,𩠌料将面条覆盖,包括各种蔬菜(茄子、四季豆、椰菜、红萝卜同杂菇等)同肉碎,食落口感丰富。面底系公仔面,甚至可能系营多🤣?但最紧要够惹味。牛杂($40/细),小店嘅牛杂好出名🐮,一串真系唔够食,要一碗就差唔多。细碗份量啱啱好,而且各个部位嘅比例好平衡,有齐牛腩、牛肚、牛肺、牛膀同牛肠等。佢哋炆得好入味,淋得嚟又有啲咬口,五香味恰到好处,唔会太苦或太重口味。煎酿三宝($30/8件),呢度嘅煎酿三宝款式多,色彩缤纷🌈。
黄金炒饭
爆料炒面
牛杂
煎酿三宝
煎酿三宝($30/8件),呢度嘅煎酿三宝款式多,色彩缤纷🌈。我每样都试咗一件,分别有茄子、红肠、苦瓜、青椒、尖椒、豆腐同净鱼蛋。鱼肉口感弹牙,亦唔算酿得太薄,我第一次食酿苦瓜,甘甘地,几清新!
豆浆
由于太多人帮衬,我哋都等咗阵🙈。老板娘劲好人,话等咁耐唔好意思,所以请我哋饮豆浆。🥛豆浆系佢自家煲制,味道天然,无多余嘅甜味。
总括嚟讲,呢间超旺场嘅小食店出品唔错👏,价钱大众化,而且仲带浓厚嘅人情味❤️,下次经过我都会再帮衬!
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
爆料炒面
牛杂