2024-07-08 453 浏览
見個個都講到咁正,我都想試下,但去到又想食粢飯,咁就叫下啦,再叫埋10粒燒賣啦!先講好嘅:燒賣($20/10粒)成碗滿晒,初初以為佢比多左我,點知原來係燒賣好大粒,比我想像中大粒好多!我一個女仔食完都好飽了!但味道都係魚肉燒賣咁啦,7/10啦!差嘅係粢飯($25連紙包飲品)見佢唔係即包都已經無期望,食左一啖,油炸鬼淋到都唔知自己食緊乜,就連榨菜都無左爽口質感⋯ 食左幾啖都要放棄了⋯真係無下次!係咪我買唔中佢好食嘅嘢?(例如牛雜?我未試過)都明白一間小食店唔會樣樣都好好好好味,但其實唔好食/無心做嘅食品不如唔好賣啦,專心做返人人都話好食嘅牛雜同燒賣咪幾好

2024-05-22 582 浏览
呢間野好似出名係賣牛雜?同埋24小時營業 但我覺得最好食係佢個西多士炸得好乾身好脆口 冇花生醬 點練奶食一啖接一啖超正😁30蚊4舊算係正常價? 畢竟依家通宵除咗m記冇乜選擇牛雜都叫咗 佢有腸 肚 膀 冇肺同蘿白墊底👍🏻膀俾得都幾多 正😋平時叫牛雜 膀俾得好少 呢到都俾得幾多仲叫咗生菜魚肉 佢同平時啲生菜魚肉唔同 係奶白色嘅 可能加咗淡奶?其他雞軟骨 煎釀三寶就普普通通 冇乜特別😂但係唯一唔好嘅係 我杯冬瓜茶入面有粒鹽酥雞😣
呢間野好似出名係賣牛雜?同埋24小時營業

膀俾得都幾多 正😋
平時叫牛雜 膀俾得好少 呢到都俾得幾多

仲叫咗生菜魚肉
佢同平時啲生菜魚肉唔同
係奶白色嘅 可能加咗淡奶?

其他雞軟骨 煎釀三寶就普普通通 冇乜特別😂

但係唯一唔好嘅係 我杯冬瓜茶入面有粒鹽酥雞😣
  • 西多士
2024-05-08 472 浏览
夜晚11點幾專登揸車去到觀塘想試下叫咗 炒腸粉 燒賣 三寶食物就係大家估到既小食店質素 不過不失但男店員既態度實在非常惡劣☹️☹️ 見到係我之後黎既人都已經拎曬野食我咪去問下然後男店員話炒腸粉係要等下 但講緊已經等咗20分鐘 係我後面買炒腸粉既人都已經走咗 明顯漏單😟但佢死都唔認 仲好大聲呼喝話「係要等下架啦炒野!」跟著好不耐煩咁問我三寶想要咩其實早五分鐘就已經講咗……佢根本完全無認真處理我張單山長水遠黎到受氣…. 只怪自己一時貪得意可一不可再。

夜晚11點幾專登揸車去到觀塘想試下

叫咗 炒腸粉 燒賣 三寶

食物就係大家估到既小食店質素 不過不失

但男店員既態度實在非常惡劣☹️☹️

見到係我之後黎既人都已經拎曬野食

我咪去問下

然後男店員話炒腸粉係要等下

但佢死都唔認 仲好大聲呼喝話「係要等下架啦炒野!」

跟著好不耐煩咁問我三寶想要咩

其實早五分鐘就已經講咗……佢根本完全無認真處理我張單

山長水遠黎到受氣…. 只怪自己一時貪得意

可一不可再。
外卖自取
有日喺附近做完嘢,見肚餓經過見到呢間小食勁多人圍住食,望到鋪面好細門但原來佢勁多小食,有香港地道小食,亦都有台灣小食。我就叫咗串燒賣,同埋一碗細牛雜。細牛雜一碗其實份量都好多,樣樣都煮到好腍好入味,超香😋加埋甜醬同配嘅和芥辣,將成個味道昇華另外一個層次👍🏻另外燒賣都好有驚喜,粒粒爽口彈牙,唔會係成舊粉團咁~而且辣椒油非常惹味,夠晒辣🔥下次同老公一齊嚟試埋佢個招牌煎釀三寶先🤤聽講呢一間小食店仲開足廿四小時,下次喺觀塘玩到夜一夜都唔使擔心冇嘢食💯
2024-01-21 1231 浏览
超抵食!腸粉4條+燒麥4顆+飲料才28!這什麽良心價格😍每次都很多人排隊。有香港小吃,還有台式美食😍忍不住買來試試🤣在香港,有人排隊就是很好吃🤣香港都知道腸粉吃的不是粉,是醬啊!推試辣椒醬🤤燒麥大大粒,超煙韌,可以加XO醬😍!後來又買了甘梅地瓜,分量很足🤤現做的,拿到手的時候還是熱的總的來說,性價比很高👍🉑
超抵食!

腸粉4條+燒麥4顆+飲料才28!這什麽良心價格😍

後來又買了甘梅地瓜,分量很足🤤現做的,拿到手的時候還是熱的

總的來說,性價比很高👍🉑
真是不可思議❗️我在香港觀塘街頭偶然發現了一家街頭小食攤位,真是個意外的收穫。攤位就在駱駝漆大廈地下,這裡有很多特色的小食讓人垂涎欲滴🤤。首先引起了我的注意的是牛雜豬腸飯,這道傳統的香港小食竟然如此熱銷🔥。我忍不住感嘆,這種搭配真是絕妙!我馬上排隊購買一份!😋接下來,我又發現了一道叫做煎釀三寶的小食。它有茄子🍆苦瓜🥒豆卜🧈,再加上香噴噴的釀料,簡直太誘人了!我忍不住點了一份,期待著它的口感會如何。街頭小食攤位上還有一種特色三明治🥪,看起來十分誘人。我決定下次一定要嘗試一下這種獨特的三明治,感受一下不一樣的味道。我看見每份燒賣都有10粒,且好大一粒,我沒能抵擋住它的誘惑,也點了一份。攤位上還有支裝鮮豆漿🥤,這對於喜歡喝豆漿的我來說,簡直是天賜良機!我迫不及待地嘗了一杯,真的很新鮮!在香港觀塘街頭的這次意外發現,讓我不禁感嘆香港的美食文化真是豐富多樣。這些街頭小食不僅味道美味,價格親民🌟。我真的很幸運能夠發現這家街頭小食攤位,這是一次令人難忘的美食體驗❤️!

2023-10-17
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
  • 鮮豆漿
  • 燒賣
  • 牛雜豬腸飯
  • 煎釀三寶
2023-08-29 713 浏览
套餐幾抵食叫咗個印尼撈麵配牛雜 牛雜份量唔算好多不過幾好食幾入味 唔會有內臟腥味 口感亦都不錯幾推介佢個沙茶鐵板炒腸粉 帶啲焦香味唔會好鹹 味道啱啱好仲有啲甜甜地 幾特別嘅台式風味👍🏻
套餐幾抵食
2022-12-11 988 浏览
同老公、女女食完嘢行過見到廣告牌,想買D小食返去宵夜餸酒,落單炸雞脆骨同煎釀三寶,拎返嚟打開盒淨係見到一隻🐦頭。沖完涼就唔想再出去了,打電話問結果電話打唔到😒😒

2022-12-11
2022-11-17 755 浏览
🍢 #觀塘 #真姐港台美食今日收工行經駱駝漆呢間小食店「真姐港台美食」,見到有港式小食(e.g.燒賣腸粉)、又有台式美食(e.g.刈包蛋餅)忍唔住就食咗😆 佢仲係開24小時,朝早買返公司做早餐都得☺️🍗 滷水雞脾 唔記得咗雞脾價錢🙈 佢好大隻,皮夠薄,好多肉!香氣濃郁,好好味㗎,呢個大推薦!😚🍡 脆皮燒賣 ($25/一大盒)估唔到有咁多粒!燒賣炸得香脆,裏面煙煙韌韌,沾埋甜酸醬食好好味😋🥕 自家製蘿蔔糕 ($40/一大盒)蘿蔔糕應該都係炸嘅,切成方形嘅一塊塊,成盒有超級多😆 蘿蔔糕外面脆口,裏面香軟☺️ 都可以沾甜酸醬😚🫔 台灣肉鬆蛋餅 ($35/一大盒)蛋餅好香芝士同粟米味,肉鬆份量都好多,餅皮薄得嚟夠蛋味😋
🍢 #觀塘 #真姐港台美食

🍗 滷水雞脾

🍡 脆皮燒賣 ($25/一大盒)

🥕 自家製蘿蔔糕 ($40/一大盒)

🫔 台灣肉鬆蛋餅 ($35/一大盒)
蛋餅好香芝士同粟米味,肉鬆份量都好多,餅皮薄得嚟夠蛋味😋
2022-11-15
用餐时段
2022-11-02 567 浏览
觀塘駱駝漆有好多工廈美食😋最近發現開左間港台小食店,小食種類都幾多,有蛋餅、鹽酥雞、刈包、魚蛋燒賣、撈麵同牛雜都有🥰炸豬頸肉 超推介呢個,一盒有好多豬頸肉,因為即炸嘅關係所以都要等一陣。炸到金黃色,咬落去好香口,仲有肉汁,外脆內軟🥰 調味亦都啱啱好,會再買黎食。🥹花枝丸見到有人叫花枝丸好大粒,我都唔執輸。一盒有八粒,同樣係即炸,食嘅時候仲好熱。入面真係有花枝粒,幾彈牙,好好食。😋撈麵配芝士腸除咗台式小食仲有港式小食,佢地嘅撈麵可以配唔同配料,有魚蛋、燒賣等等,我就揀咗芝士腸,麵底好食,唔會煮到好淋。燒賣 佢地嘅魚肉燒賣好大粒,蒸得啱啱好,幾煙韌,最特別係加咗xo 醬,好惹味。

炸豬頸肉

花枝丸

撈麵配芝士腸

燒賣

今日同朋友去觀塘行街💖上左啲工廈樓上舖買衫🛍️又平又唔易撞款😌之後就去左駱駝漆大廈掃街啦🥰朋友介紹真姐牛雜好好食😋所以我地就一齊食-🐮🍲牛雜 $40細碗 $50中碗 $60 大碗本本來想叫大碗 但我地仲有其他小食想試所以最後叫左中碗😌份量都幾多 唔錯👍🏻有得揀加唔加芥辣同甜醬🍼老闆話芥辣好食 所以我2樣都加左🤭-🥕🥧自家製蘿蔔糕 $40份上Openrice見到有人推介所以叫嘅🤣自己本來都好鍾意食蘿蔔糕😋佢個外皮煎得好香脆~蘿蔔糕又夠實淨唔會散開加埋甜醬食或者甜酸醬食都好正😎-🧇🥟脆皮燒賣 $25 十粒身為燒賣關注組資深會員緊係要食埋燒賣啦🤣佢個燒賣好特別 係包左層脆嘅炸皮點埋泰式甜酸醬好matchy架😋不過入面嘅燒賣就係普通嘅魚肉燒賣黎👌🏻都唔錯 可以一解對燒賣嘅渴求🤣-🍛🥛沙爹炒腸粉 $35 份呢個炒腸份係即叫即整架 拎上手超級熱辣辣😍我買多左份拎返屋企比媽咪食😚沙爹好香好惹味 又夠鑊氣😋只能夠話 係觀塘返工嘅朋友真係好幸福!日日有食神😋

今日同朋友去觀塘行街💖

老闆話芥辣好食 所以我2樣都加左🤭

🥕🥧自家製蘿蔔糕 $40份
上Openrice見到有人推介所以叫嘅🤣
自己本來都好鍾意食蘿蔔糕😋
佢個外皮煎得好香脆~
蘿蔔糕又夠實淨唔會散開

🍛🥛沙爹炒腸粉 $35 份
呢個炒腸份係即叫即整架 拎上手超級熱辣辣😍
我買多左份拎返屋企比媽咪食😚
沙爹好香好惹味 又夠鑊氣😋
只能夠話 係觀塘返工嘅朋友真係好幸福!
日日有食神😋
2022-10-30
等候时间
8 分钟 (外卖自取)
  • 牛雜
🕰Ordering Time: 22:15-35 | Arrival Time: 23:05Very much a small local shop in the community; several people were queuing despite at late hours.Deep Fried Siu Mai (10 pcs) [HK] ($25) Fish dumplings - super crispy and hot although it was a long way home. They cut an opening on the box to not trap the steam.Taiwan Gua Bao (刈包) ($40) Pork Belly Bun - cabbage wrap with pickled veg, preserved veg, dried chili, peanut sauce.Meat Floss Egg Roll [TW] ($35)Mixed with egg, meat floss and sweetcorns. Huge p

Deep Fried Siu Mai
Taiwan Gua Bao (刈包) ($40)

Taiwan Gua Bao
Mixed with egg, meat floss and sweetcorns. Huge portion for this price.
Meat Floss Egg Roll
Egg Yolk Fried Rice [HK] ($40)
Flavour enriched with the use of peanut sauce. And, huge portion.
Egg Yolk Fried Rice
2022-10-12
等候时间
20 分钟 (外卖自取)
用餐时段
宵夜
Deep Fried Siu Mai
Taiwan Gua Bao
Meat Floss Egg Roll
Egg Yolk Fried Rice
2022-10-15 338 浏览
今日過去駱駝漆買完甜品,經過樓下有間小食店幾多人排隊,順便買咗幾個小食返屋企食!沙茶炒腸粉($35)即叫即炒,睇住老闆娘攞起啲白腸粉剪完再煎,雖然話係小食但原來份量都幾大,仲落咗好多料包括芽菜、粟米等等,沙茶醬油份好夠好惹味!粢飯($20)粢飯熱辣辣,拎上手比較腍,內餡有油炸鬼、榨菜,夠曬飽!煎釀三寶($30)款式好多,但咁啱冇晒茄子,我就叫咗青椒、尖椒、紅腸、苦瓜、豆腐、魚蛋,個人尤其欣賞個紅腸,釀得夠貼,又煎得岩岩好!生菜魚肉($30)同樣係即叫即整,生菜夠爽口,魚肉彈牙。花雕雞翼尖($40)凍食嘅雞翼尖,份量都唔少,煮得幾入味又香!老闆同老闆娘都好好人,仲要開廿四小時,喺附近返工收夜或者想買宵夜返屋企都好方便!

沙茶炒腸粉

粢飯

煎釀三寶

生菜魚肉($30)同樣係即叫即整,生菜夠爽口,魚肉彈牙。
生菜魚肉

花雕雞翼尖

沙茶炒腸粉
粢飯
煎釀三寶
生菜魚肉
花雕雞翼尖
2022-10-15 196 浏览
真姐港台美食觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座地下1A2號舖香港小食成日食架啦, 我習慣行過都會拮返串返食, 一個人買完即在街頭食! 觀塘駱駝漆大廈好旺, 因好多開倉同樓上小之店, 樓下及附近就一間接一間的食店, 吸引了人很人流聚集。今日陪女朋友去做FACIAL, 因是朋友開架店,索食買野食上去邊食邊等邊吹水, 你知女人做FACIAL 起碼一個鐘以上時間牛雜一大碗都煮到好腍身的,個汁好香,有牛肺牛柏葉牛腸等,一大碗好抵食牛蛋三文治,老闆自己整得,方便一抵起食得。$13 完全係超值良心蛋餅即煎,個醬汁好食,蛋皮qq ONE BITE SIZE拮起容易食$17有10粒燒賣, 個辣醬是精髓所在.,燒賣彈彈QQ惹味 。陳皮魚蛋是我最愛小食之一,$15 有10粒, 辣辣地架醬有陣陳皮香, 食唔停, 個汁做得幾好。$25 粢飯好味,飯煙韌餡架肉鬆同炸菜粒,仲有自製低糖豆漿港台美食好有多, 有新意仲要開24小時,幾時來搵食都得呀
真姐港台美食
觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座地下1A2號舖

蛋餅即煎,個醬汁好食,蛋皮qq

ONE BITE SIZE拮起容易食

$25 粢飯好味,飯煙韌餡架肉鬆同炸菜粒,仲有自製低糖豆漿

港台美食好有多, 有新意仲要開24小時,幾時來搵食都得呀
♡ 地道小食店 ~ 真姐港台美食♡-今日經開觀塘~意外發現一間集合香港同台灣既小食店~ 性價比都幾高😍- ♡ 滷肉飯 ♡ $40冇得飛台灣就要喺香港食呢個滷肉飯啦一食落去真係忍唔住講咗句正呀🥲勁夠份量~ 加埋青瓜同台式滷蛋真係夠哂正宗🥰-♡ 爆漿芝士蛋餅 ♡ $35餅皮好鬆軟~ 加埋勁多芝士同粟米喺入面😍每一啖都好邪惡❤️呢個蛋餅真係超級推薦大家食👍-♡ 炸雞翼 (8隻)♡ $40炸得好香口 要黎送飯食一流😉-♡ 台灣冬瓜茶 ♡ $20冬瓜茶好清甜解渴 😍夏天熱辣辣飲真係岩哂☺️ -❥ 觀塘真係有好多特色嘅小店 黎開附近 要支持吓😉#⇢店鋪資料:真姐港台美食 (觀塘)觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座地下1A號舖#-#觀塘美食 #觀塘掃街 #hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger #foodgasm #香港美食 #香港好去處 #香港小店 #相機食先 #手機食先#拍拖好去處
♡ 地道小食店 ~ 真姐港台美食♡
今日經開觀塘~
意外發現一間集合香港同台灣既小食店~
性價比都幾高😍

夏天熱辣辣飲真係岩哂☺️
❥ 觀塘真係有好多特色嘅小店 黎開附近 要支持吓😉
#
⇢店鋪資料:
真姐港台美食 (觀塘)
觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座地下1A號舖
#