2021-12-15 752 浏览
西湾河呢啲旧区连地铁站都仲争取紧,自然保留左唔少既传统又惊世嘅冰室🤣今次黎到呢间超过50年历史,驰名沙翁同虾多士嘅百利冰室,叹叹佢地香港特色嘅特餐先!🍜特餐 $➌➑ 呢个特餐有牛油餐包,火腿奄列,餐肉通粉。睇落普通到无得再普通,但食落口可以用惊为天人黎形容。特别要讲佢个餐肉通粉,用左金宝忌廉汤去煮个汤底,超浓啖啖精华。每粒通粉挂哂汤入哂味,完全意想不到。火腿奄列夹落餐包食系我惯性做法,餐包略嫌无烘番热但都几松软。至于餐室嘅奶茶都系信心保证,呢度嘅奶茶都几浓茶香,叫左少甜但感觉都仲系正常甜度,唔饮太甜嘅就记住要少甜或者走甜啦😉🥠沙翁 $➊⓿每日限售100个。晏少少黎到都随时卖哂!呢啲传统食物真系卖少见少,衬仲有得食要食多啲啦。沙翁胀卜卜外面沾有沙糖,切开内里大部分空间系空气。外皮仲好硬身同脆口,入面松软又唔会有油腻感觉,而且只系卖10蚊一旧,点都要嗌番件试下啦。下次黎再试埋佢另一样驰名嘅即炸虾多士先!📍百利冰室 西湾河筲箕湾道216号地下

🍜特餐 $➌➑

🥠沙翁 $➊⓿

下次黎再试埋佢另一样驰名嘅即炸虾多士先!

📍百利冰室
西湾河筲箕湾道216号地下
$50 (早餐)