2018-11-25 41 浏览
放假中午约咗朋友,去铜锣湾行街。行街前当然医下肚啦!听朋友介绍附近有一间新开的日式餐厅,质素不错。入到餐厅见到有好多日本主题的摆设,还有墙上贴很多日文菜牌,日本气氛浓厚的。见到餐牌上的海胆丼超吸引,所以我叫了午市定食-原版海胆。店员俾前菜时好细心,为我哋介绍,原来今次嘅汤系用左虾去煮的。前菜有沙律同埋海葡萄。我饮一口汤,哗😱好有惊喜!汤好甜,再问店员原来是用咗牡丹虾去煲的。厨师会按照那天的材料那种新鲜而去采用,所以会不一样,真是很惊喜。😍👍🏻👍🏻👍🏻之后到主菜有一版海胆,我好快就将海胆包住紫菜同饭一齐食,海胆都算新鲜,软软的,这样包着紫菜我会忍不住吃多了很多饭。温馨提示,啲饭要搅匀佢先至包海胆会好味啲,如果唔系会觉得好咸。或者可以就咁紫菜包海胆,超好味。
见到餐牌上的海胆丼超吸引,所以我叫了午市定食-原版海胆。