2015-10-25
星期日无啦啦都要番工真系好唔开心,咁啱喺湾仔附近做完嘢,就打算同同事医埋肚先番屋企。同事系呢间餐厅嘅常客,所以佢话一定要带我嚟食。反正我都无咩主意,就顺从佢嘅意愿。入到去先知原来呢间餐厅来头唔少,除咗蔡澜推介之外,仲系米芝莲嘅推介!虽然见到有好多推介嘅美食,但做完嘢真系无咩胃口,所以只系点咗个常餐——镇店牛双宝汤河加冻柠茶。冻柠茶好快就嚟,除咗够冰冻之外,柠檬味同甜度都适中,即刻醒神晒!转眼间,镇店牛双宝汤河都嚟埋~啲牛腩嘅卖相已经好吸引,成碗面食落去更有惊喜!汤底应该系用咗萝卜嚟煲,所以好清甜。真系清甜到唔太肚饿嘅我都连汤底都饮晒!河粉唔会太林,配埋啲清甜汤底,真系斋食面都够!至于啲牛腩,睇落去已经见到一丝丝咁,觉得唔会韧,食落去真系!而且林得嚟都好有咬口,仲要肥瘦度适中,牛味好浓!最后食连蔡澜都赞不绝口嘅云吞,果然无夸大,一咬落去已经觉得好香口,真系同出名嘅云吞面家有得比!至于同事食嘅金牌咖哩薯仔三宝饭,虽然我无份食,但都闻到好香好浓郁嘅咖哩味,下次有机会一定要试下先得。