2022-08-30
续前篇,昵排开咗好多间Omakase,差唔多每星期都会去一间Omakase食下,上星期同朋友去咗CWB 一间新开嘅Omakase食lunch,朋友拣了$980的lunch set, 我就拣了$450 嘅10贯寿司。呢餐午餐,算系近期食过最高质素嘅一间,性价比高👍👍十件寿司定食,每道都非常出色,连渍物都咁有水准:有牛蒡、蒜头及日本冲绳苦瓜👍👍淹得好入味,好香口。沙律酱汁好好味:午餐:$980包季节剌身6款及寿司6贯午餐寿司定食$450(10贯)**附有沙律、茶碗蒸及味噌汤我本人就最钟意:《仙台独眼竜牡蛎 》佢嘅肉质肥大鲜甜,好creamy 渗有淡淡海水味 🦪 《 软煮八爪鱼柚子胡椒 》呢个够晒浮夸,寿司师傅将日本空运香港嘅嘅新鲜超长嘅八爪鱼脚,浸在特制嘅酱油,鱿鱼煮得一啲都唔韧,仲好软熟,食落重带淡淡嘅柚子胡椒味味,好特别好好食。《 甜虾四重奏 寿司 》老板娘话呢个系佢嘅signature 寿司, 点解叫做甜虾四重奏?因为佢系有四款唔同嘅虾味:新鲜甜虾中间夹著虾蓉,再加上虾膏同炒过嘅樱花虾磨成的粉末,入口即溶,成个口都好香虾味。《 青森野生大拖罗 》拖罗系我最爱,野生嘅拖罗更罕有.今次食
沙律酱汁好好味:
午餐:$980
包季节剌身6款及寿司6贯
午餐寿司定食$450(10贯)
**附有沙律、茶碗蒸及味噌汤
我本人就最钟意:
《仙台独眼竜牡蛎 》
佢嘅肉质肥大鲜甜,好creamy 渗有淡淡海水味 🦪
《 软煮八爪鱼柚子胡椒 》
《 甜虾四重奏 寿司 》
《 青森野生大拖罗 》
拖罗系我最爱,野生嘅拖罗更罕有.今次食呢个大拖罗,鱼油油花比例均匀,入口即融,非常鲜甜 oishi
今餐Omakase 午餐,食材新鲜,其他仲有深海池鱼、左口鱼、金目鲷、海胆、带子及坚鱼等等。。。配合埋师傅嘅手势,加上有啲创作嘅寿司同出边食开𠮶啲完全唔同,呢个价钱绝对超值!!
连最后个《䲞鱼鱼汤》都绝不欺场,
用咗足足六斤䲞鱼熬制而成,唔怪得之咁香浓鱼味。
**各位女士食完饭,一定要去埋呢个厕所,厕所超靓,超干净,好少见餐厅个厕所系咁干净👍👍