2019-12-05
男朋友带我黎到元朗呢间高级日本料理,入到去吧台坐低,都真系几有日本feel,餐厅装修简约,以木色为主调,地方不大,只有两张吧枱,有充满日本风情嘅摆设,有放满各款日本清酒嘅玻璃酒柜,师傅喺面前准备紧食物,感觉就好似置身于日本嘅小店。当我想问店员拎menu之际,男朋友即刻拍拍我,话呢度系食Omakase,即厨师发板,唔洗自己点菜,啱哂有选择困难症嘅我。对于未食过Omakase嘅我,已经觉到惊喜又奇待了。师傅开始为我地送上一道道的美食,亦细心介绍。每一款都好讲究,好美味。前菜茶碗蒸洒上了金,充满蛋香又足料。仲有白子,口感滑溜配上酸甜嘅汁非常开胃清新。剌身寿司方面,款款新鲜肥美,其中拖罗系我至爱,一口咬落去,油脂丰富,非常鲜甜。海胆亦系好食到不得了,浓郁嘅甘甜充斥整个口腔,好满足!另外亦有热食,佐贺鸡肉,面豉汤,吃完剌身再喝碗汤暖暖胃,非常贴心。最后以新鲜美味嘅甜品静冈蜜瓜作结。实在是非常惊喜和难忘的一个晚餐,十分满意!
最后以新鲜美味嘅甜品静冈蜜瓜作结。
实在是非常惊喜和难忘的一个晚餐,十分满意!