2025-02-07
呢日与朋友试下呢间外观sharp醒到爆既208 Italian。虽然未知好唔好食但起码打卡肯定一流。佢起正水坑口街斜路之上,离到远一远已经望到,唔识路问人「橙色个间餐厅」相信都一定会知道。餐厅有两层,座位都好足够,唔系大时大节的话应该可以坐耐D。入面装修企理,枱同枱中间空间好足够,倾偈唔怕嘈到人。仲有张大bar枱,见到有人自己一个chill住浅酌,睇落都几好feel。由于位侍应姐姐都好热情几好倾,我地就叫佢推荐几个最好食既signature dish啦,以下逐款讲两句izza 208 (素)个pizza用到餐厅名咁有信心,唔使谂一定要试下啦。侍应姐姐起我地面前𠝹开左个我以为系流心蛋既白色球体,再搽匀起pizza表面,原来系叫做「burrata」既牛奶芝士,入口令我非常惊艳,口感清新似忌廉,冇骚味而系淡淡芝士香,作为topping恰到好处唔会抢晒。蕃茄sauce够酸够新鲜,与芝士非常搭配,而饼底亦非常香脆。Highlight系第一次食到完全唔苦,但口感一样既火箭菜。成个pizza都惊喜处处,又特别又好味,必试推荐!墨汁蛋面 (Squid Ink Tagiolini)未serve到上枱香蒜
由于位侍应姐姐都好热情几好倾,我地就叫佢推荐几个最好食既signature dish啦,以下逐款讲两句:
Pizza 208 (素)
墨汁蛋面 (Squid Ink Tagiolini)
未serve到上枱香蒜加蟹肉香味已经扑鼻而来。个面如你所见非常juicy,sauce以香蒜加蕃茄加莞茜必杀组合熬煮,够晒惹味。入口面质唔似一般意粉,有D烟韧同埋淡淡蛋香。当然最重要系蟹肉鲜甜又够大嚿,新鲜小蕃茄微酸,仲有D细细粒既橄榄,味道层次好丰富,一碟3个人分真系唔多够食。
Half Chicken “Cacciatora”
Half Chicken “Cacciatora” 系蕃茄加蘑菇Sauce为主既半鸡,唔算惊艳但隐阵地好味。鸡肉好鲜嫩完全冇雪藏味,好欣赏鸡髀啖啖肉非常满足。伴碟既芝士薯蓉”Polenta”反而十分惊喜,食落有空气感好松软唔会饱滞,仲好有蛋同芝士香味,同个酸酸地既Cacciatora sauce好夹。
Tiramisu
甜品我地就一早拣定左tiramisu,果然冇令人失望。酒香好突出,衬托到香浓既咖啡味,蛋糕口感松软绵密,最重要当然系香港人最高赞赏「唔会好甜」,作为一餐既结尾刚刚好,唔会饱滞而又有少少意犹未尽咁。
我地埋单一人系$300左右,仲包左一人叫左一杯饮品,非常之经济实惠,绝对要再黎试埋其他菜式。