2024-12-23 144 浏览
Gyoza And价钱: $52/ $72/ $45/ $90/ $72/ $60好味程度: 4.3/5服务🍴: 3.7/5环境🗾: 3.3/5性价比🥢: 3/5回头率😚: 4/5-日本东京过江龙饺子店开左系中环了!呢个1979年创立的品牌来到香港果然名不虚传,平日夜晚都要等位!有日本师傅主理,味道真系几好食👅不过店铺位置比较小,有d逼。佢地有几款饺子/面/同埋d居酒屋料理咁,仲有好多款sake,中意清酒的朋友就啱晒!-✅自家制烧饺子。饺子皮系薄既,入面系d豚肉、韭菜、白菜咁,唔干身。煎到底部金黄焦脆,系好食版本的大阪王将🤓-✅✅✅蚝饺子。呢个比起原味更加出色。入面真系见到有大大粒蚝肉🦪味道系好重蚝的肥美鲜味,刷新左我对饺子口味的印象🥰 肉同蚝的味道好夹,超好食!-✅✅蟹肉烧卖。呢个几特别又大粒。用饺子皮来做烧卖的皮,质感都OK😛入面有一丝丝的蟹肉+猪肉,仲好大姜味,有d似蟹肉小笼包的馅🤣 面头加d鱼子,咸香味又更出!-✅✅✅炸猪手。第一次食呢个煮法的猪手,好好食啊‼️个皮好脆好薄,仲洒左啲七味粉,可以点埋沙律酱食🥹 系外脆内软,骨胶原满满的口感,有一旧什至冇骨,全部都系猪手的肉同边边位
Gyoza And
好味程度: 4.3/5
服务🍴: 3.7/5
环境🗾: 3.3/5
性价比🥢: 3/5
回头率😚: 4/5

✅✅✅炸猪手。第一次食呢个煮法的猪手,好好食啊‼️个皮好脆好薄,仲洒左啲七味粉,可以点埋沙律酱食🥹 系外脆内软,骨胶原满满的口感,有一旧什至冇骨,全部都系猪手的肉同边边位jelly咁,大满足!炸得好干身,就算猪手都唔觉得腻🥳呢个价钱值了!

✅味噌炖牛串。两大串,一条牛舌一条牛肠,炖到入晒味,口味带甜,但味噌味唔系好突出。牛舌够淋,系有小小一丝丝的牛舌,唔系爽口弹牙个啲。牛肠入面脂肪澎拜😳冇任何异味,好容易咬断。

✅✅担担拉面。虽然冇拣捞面,但呢个担担酱用汤的形成呈现都好够浓味🤩炒过的肉碎好香口,微微辣带啲麻香,但花生的感觉唔重🤔觉得最好食的系个面质🍜好有咬口,偏硬,有湾度,虽然唔系好入味,但挂到好多汤,卷卷的面最赞。同埋有短芽菜,食落都会有啲爽口😬(有啲啲油,重口味人士先好拣)

✅✅Okinawa suikuwasa soda. 中意橘子类的一定会中意。好似桔仔水咁,不过用左冲绳特产香檬,味道好fresh,偏酸,食啲油腻野好夹。
系有惊喜的小店,蚝饺子同猪手对于我来讲系惊为天人😗拉面的面都好食!系会再想去的。不过店铺位置同埋食物份量都比较适合2个人去。