The Market

2013-09-07 1047 浏览
为左我既生日, 未婚夫提早2个月就卜左呢度了.唔食榴梿既佢, 配超LIKE榴梿既我, 哈哈哈哈.我一直都唔知去边食. 直到用餐前一日佢渗左D比我知, 话呢度好多榴梿食, 个榴梿雪糕网民大赞, 佢先知中伏了. 入座后, 已经急不及待咁四围行四围睇下有咩食.都系例牌攞刺身先. 有三文鱼, 吞拿鱼, 北海道带子, 牡丹虾, 八爪鱼等等.三文鱼够肥美, 但唔多够冻.北海道带子好够大只, 又鲜甜, 好味道牡丹虾只只都超多"虾子"喺个肚, 我见到都毛管戙了. 但搣走左, 都几鲜甜.跟住发现左智利鲜带子, 唔知乜冬冬, 试下先. 个汁辣辣地, 唔食得辣既我就觉得太辣了. 试过就算冷盘开边龙虾, 好弹牙, 又系超多膏的.长脚蟹, 好鲜甜, 咸味适中.热盘都好多选择, 有巴东牛肉, 巴蕉叶煎魔鬼鱼, 豉油皇乳鸽, 肉眼, 羊架等等.有个叫海鲜米形粉, 仲以为系意大利炒饭, 点知中伏了. 名符其实"米形既粉". 唔系我杯茶.今晚个西汤系蕃茄忌廉汤, 我本人觉得个酸味OVER了.食到咁上下, 试个"马来西亚D24榴梿雪糕"先.哇.....真系好榴梿呀, 口感有少少胶, 系由好多果肉做出黎𠮶只胶. 超正.如是
为左我既生日, 未婚夫提早2个月就卜左呢度了.
唔食榴梿既佢, 配超LIKE榴梿既我, 哈哈哈哈.

入座后, 已经急不及待咁四围行四围睇下有咩食.
都系例牌攞刺身先.
有三文鱼, 吞拿鱼, 北海道带子, 牡丹虾, 八爪鱼等等.
三文鱼够肥美, 但唔多够冻.
北海道带子好够大只, 又鲜甜, 好味道
日式刺身
智利鲜带子
冷盘开边龙虾, 好弹牙, 又系超多膏的.
龙虾
长脚蟹, 好鲜甜, 咸味适中.
炸虾饼, 刺身, 长脚蟹
热盘
今晚个西汤系蕃茄忌廉汤, 我本人觉得个酸味OVER了.
蕃茄忌廉汤
食到咁上下, 试个"马来西亚D24榴梿雪糕"先.
如是者, 全晚我食左3球, 哈哈.
马来西亚D24榴莲雪糕
跟住就试"榴梿芝士挞", 好"的骰", 一啖一粒, 榴梿味都好重. 唔错唔错.我食左2粒^^
榴莲芝士挞
再黎"榴梿芝士蛋糕", 榴梿味略嫌太淡, 可能系比有一定浓度既芝士味掩盖了. 我只食左一件.
榴梿芝士蛋糕
总括榴梿三宝, 最得真系个榴梿雪糕, 其次系榴梿芝士挞, 最后先到榴梿芝士蛋糕.

食左榴梿, 又比我发现佢地既雪糕, 系MOVENPICK品牌. 又一个新大陆呀.
我主攻比利时朱古力, 真系超超超爱, 全晚食左.......6球.
MOVENPICK比利是朱古力雪糕
食到呢度, 我已经好满足了, 哈哈.

总括来说, 绝对有下次. 期待!!!
2013-09-06
庆祝纪念