2024-10-11
前几日放工,同咗两位好友去咗位于马鞍山新港城中心「一鼎」食台式火锅料理放题,有几款唔同价钱选择,我地就拣左「澳洲200日纯谷饲牛+日本北海道四元豚吃到饱套餐」$329(90 分钟)🥰呢度环境宽敞舒适整洁,店员服务态度殷勤有礼,招呼周到👍有8 款汤底任选择,我地分别拣左QQ骨胶原(胶原猪骨锅汤)、重鲣鱼汤(海苗鲣鱼清汤锅)、蕃客为主(凤梨蕃茄浓汤锅),每个汤底都好够味,新鲜食材超过100款😍,用QR Code 落单,好方便,丸类、蔬菜菇类、雪糕、罐装饮品及多款调味料可以去自助吧取😚其中有粒好似汤圆嘅麻吉烧,有蔴蓉同芝蔴味,好食,好友渌左好多粒嚟食😂),另外,另外紫色羽衣甘蓝,如果渌嚟食,都好好味👏🏻👏🏻👏🏻肉类方面:澳洲纯和牛、一谷饲鼎牛、澳洲200日纯谷饲牛、澳洲安格斯封门柳、青花椒长牛舌、澳洲冠军草饲羊、台南花雕鸡、北海道四元豚腩肉,基本上,所有肉质好新鲜,好有质素👍而且每碟份量唔少😉海鲜:我地食左以下觉得正嘅海鲜,淡淡新鲜虾滑同粒粒蟹籽花枝滑,真系要Encore😋,鲜味濑尿虾,又真系好鲜甜,生蚝🦪胀卜卜,新鲜无腥味,鼎鼎大头虾,大大只够弹牙,仲有厚切带子必选item 😙所有吃到饱套
肉类方面:
海鲜:
我地食左以下觉得正嘅海鲜,
所有吃到饱套餐都包括20几款前菜、小食😇👏🏻:如台式卤水滑豆腐、肉松皮蛋豆腐、古早盐酥豆腐、黑糖炸麻薯、台式甜不辣
一鼎盐酥鸡等,其中台式卤水豆腐,encore 左三碟!
茶饮:
除咗好多一般放题都会提供嘅罐装饮品外,仲有新鲜即打茶饮,有香水爆柠、黑糖珍珠牛乳、桃胶雪耳糖水、百香果三重奏等,推介香水爆柠,好足料,所以够香,好饮👏🏻👍