2017-02-25
上次泥到希慎行街见到京林屋既时候已经好想试,因为听闻呢间系京都既百年老店,以制作抹茶甜品而闻名。奈何上次已经订左其他餐厅食晚饭而冇食到京林屋,今日终于拉左男朋友陪我泥试下啦😝呢到既环境几舒适,采用日式设计,装修简单唔会太花巧。每张枱都几大张,有足够既空间同时放几样食物😋我地今次坐普通座,限时90分钟,和座就限时60分钟。个人觉得呢个安排都可以接受,始终呢到唔系cafe,客人长时间坐系到都几影响生意。而且以90分钟食甜品都有足够既时间😄店员亦都好贴心,点完餐后店员主动问我地需唔需要先上冷面,其余甜品等食完咸点再上。呢个安排非常好,甘就唔怕芭菲类既甜品好快溶而尽快食晒去,亦都可以慢慢享受食物😆首先出场既系抹茶荞麦冷面,我自己好中意食冷面,但系坊间好少餐厅有得食,难得京林屋有得食仲系抹茶味,即刻叫左泥试下。呢个面配有腌萝卜、甜菇、萝卜溶同埋冷面酱汁。面有淡淡既抹茶香,配上紫菜一齐食更食到紫菜既香味,唔错既配搭。面条厚身,沾上冷面汁再食味道更加丰富。我地一直好争扎试香港限定既芭菲好定系林屋芭菲,最后因为想试番传统口味所以叫左林屋芭菲。芭菲配有小丸子、抹茶雪糕、红豆蓉、抹茶啫喱同忌廉。抹茶雪糕茶