2017-02-25 1051 浏览
上次泥到希慎行街见到京林屋既时候已经好想试,因为听闻呢间系京都既百年老店,以制作抹茶甜品而闻名。奈何上次已经订左其他餐厅食晚饭而冇食到京林屋,今日终于拉左男朋友陪我泥试下啦😝呢到既环境几舒适,采用日式设计,装修简单唔会太花巧。每张枱都几大张,有足够既空间同时放几样食物😋我地今次坐普通座,限时90分钟,和座就限时60分钟。个人觉得呢个安排都可以接受,始终呢到唔系cafe,客人长时间坐系到都几影响生意。而且以90分钟食甜品都有足够既时间😄店员亦都好贴心,点完餐后店员主动问我地需唔需要先上冷面,其余甜品等食完咸点再上。呢个安排非常好,甘就唔怕芭菲类既甜品好快溶而尽快食晒去,亦都可以慢慢享受食物😆首先出场既系抹茶荞麦冷面,我自己好中意食冷面,但系坊间好少餐厅有得食,难得京林屋有得食仲系抹茶味,即刻叫左泥试下。呢个面配有腌萝卜、甜菇、萝卜溶同埋冷面酱汁。面有淡淡既抹茶香,配上紫菜一齐食更食到紫菜既香味,唔错既配搭。面条厚身,沾上冷面汁再食味道更加丰富。我地一直好争扎试香港限定既芭菲好定系林屋芭菲,最后因为想试番传统口味所以叫左林屋芭菲。芭菲配有小丸子、抹茶雪糕、红豆蓉、抹茶啫喱同忌廉。抹茶雪糕茶
抹茶荞麦冷面
抹茶荞麦冷面
林屋抹茶芭菲
林屋抹茶芭菲
抹茶雪糕茶味香浓,奶味亦重。小丸子算大粒,配上雪糕食味道更好。啫喱好滑溜😋
抹茶蕨饼
跟住上场既系抹茶蕨饼,配有抹茶粉同黑糖酱。
抹茶蕨饼
如果单食蕨饼而唔加任何配料味道会有点单调,所以我地都加上抹茶粉去食,会食到更浓既抹茶味,最后加上黑糖去食更加香甜。黑糖配搭抹茶粉一齐食口感似咬紧砂糖,几得意既感觉。
特浓抹茶雪山
呢个特浓抹茶雪山既分量超大,建议3至4人一齐share😂
特浓抹茶雪山
雪山既配料有小丸子、抹茶雪糕、抹茶啫喱同红豆蓉(部分配料系放于碗内,要先清空一条小路到碗内先可以尽快食到)。雪山既冰好细好碎,入口即溶唔会过冻,配埋抹茶细味道更香浓。由于食到中间既时候,冰系冇抹茶酱,所以雪山亦附送左抹茶酱,可以按自己既口味再加上抹茶酱,甘就唔怕抹茶唔够香浓。碗内亦有红豆蓉,想多点变化可以选择以红豆蓉配冰。抹茶雪糕亦系一贯带有香浓抹茶味再配浓厚既奶味。
培茶沙冰雪糕
因为全程都系食抹茶既关系都想试下其他野,知道京林屋仲有推出焙茶饮品,所以我地就叫左杯焙茶雪糕沙冰泥饮。沙冰有非常浓郁既煎茶味道,解济十分好。雪糕既焙茶味道亦都香浓,不过奶味亦相对较浓。当食完甘多甜品之后,以焙茶饮品清清味蕾亦系一种享受。
下午茶