2025-02-04 130 浏览
我认为尚青系一间几唔错的台式餐厅 - 位于游客打咭点的利东街但价钱都唔会特别贵,店舖环境舒服有特色,食物质素唔敢讲系同区最好但都Keep 到唔错嘅水准而且选择都几多。曾经多次到访,以下系自己总结的好味推介:罗东鸡配干贝鸡汤饭 - 鸡肉肥美香滑,配特制香䓤酱好开胃,汤饭好有香浓鸡汤同瑶柱味,仲有少少炸葱油。比起跟面或菜饭,这个组合可以称得上绝配。紫菜金腿汤饺 - 份量唔少(好似六只),饺子饱满肉新鲜多汁,汤底同样好味唔系滚水加味精。配有木耳同油炸鬼,胃口细的可以当系主餐食。炸物方面觉得必叫嘅系椒盐炸大肠,炸得外脆内软,加埋蒜粒同椒盐味道好香口,但我不喜欢大蒜会拨开。而且炸大肠份量似乎比其他小菜多,系抵食好味之选。令外虎咬猪即系刈包亦系美食之一,试过酸菜控肉同蚵仔煎蛋,比较中意前者邪恶得黎啖啖肉有口感好满足,酸菜同芫西又中和左油腻感。蚵仔煎蛋刈包味道就较淡,始终个包面积有限蚵仔份量唔多。柴鱼片皮蛋豆腐花 - 一款几特别的甜品,咸咸甜甜几得意,只不过台湾的柴鱼片比较硬身,口感唔及日本木鱼片。不过都有一些食品不似预期,就好似鸭肉鸡油捞饭的鸭肉就好干瘦,鸡油唔够香。饮品都几多选择,但如果有奶盖类

饮品都几多选择,但如果有奶盖类的会更加好
食完够一定金额可以到地面玩括括咭,(以前可以夹公仔)奖品包括labubu公仔。再出去利东街行吓,整个体验颇愉快,系好适合尤其系假日,同家人朋友聚餐的好地方。
  • 罗东鸡配干贝鸡汤
  • 紫菜金腿汤饺