2024-09-19 0 浏览
再訪尚青 ,店舖轉了位置,比以前寬敞今次除試了她們家的主菜外,還有柴魚皮蛋豆花及芋圓甜湯,很滿足的晚餐柴魚皮蛋豆花:第一次食這款豆花,鹹甜交織,豆花細滑,皮蛋感覺和平時食的不同,獨特的味道卻是好食的份量:💛💛💛💛味道:💛💛💛💛價錢:💛💛💛💛台酒三杯杏鮑菇雞煲配蓬來米飯:雞肉嫩滑,都被醬汁包裹住,微微辣味和九層塔味,秋冬食這道非常適合配上一大碗的蓬來米飯,就加更回味,這米飯是Q彈軟糯和爽口之間的口感,我很喜歡,很想把這米買回家自己煮,可惜在這沒有零售🥹份量:💛💛💛💛💛味道:💛💛💛💛💛價錢:💛💛💛💛💛台式擔擔麵:麵質彈牙,微辛辣,淡淡的花生麻醬味,但可惜擔擔麵醬不太濃稠,個人比較喜歡稠密的少少湯底 份量:💛💛💛💛味道:💛💛💛價錢:💛💛💛💛古早味手工芋圓甜湯:甜湯十分豐富,有紅豆、涼粉、珍珠和不同味道的芋圓,係傳統台灣的風味。甜湯甜而不膩,芋圓軟糯,珍珠Q滑,加上紅豆涼粉口感煮得剛,很推介份量:💛💛💛💛💛味道:💛💛💛💛💛價錢:💛💛💛💛💛ps: 發現餐廳有雞蛋仔食,下次試🤭
再訪尚青 ,店舖轉了位置,比以前寬敞

份量:💛💛💛💛

價錢:💛💛💛💛

份量:💛💛💛💛💛
味道:💛💛💛💛💛
價錢:💛💛💛💛💛

ps: 發現餐廳有雞蛋仔食,下次試🤭

2024-09-16
2024-08-30 367 浏览
其實我都幾喜歡係呢度吃午餐,今日點了炸豬扒擔擔麵和冬瓜茶。炸豬扒炸得非常鬆脆,真不錯!擔擔麵做得很好,因為裡面有濃郁的花生醬味,讓人食慾大開!飲品可以選擇冬瓜茶或烏龍茶,這次我試了冬瓜茶,發現稍微甜了一點,似乎冬瓜茶更適合我。

其實我都幾喜歡係呢度吃午餐,今日點了炸豬扒擔擔麵和冬瓜茶。

炸豬扒炸得非常鬆脆,真不錯!
擔擔麵做得很好,因為裡面有濃郁的花生醬味,讓人食慾大開!
2024-08-28
用餐时段
餐廳仲有賣其他台灣醬汁/醃製食品 掛住台灣美食既朋友可以去試試! 我都一段時間前去 依家先得閒出翻個post(心虛🫣)所以我以下所有食評都係搬舖前的 希望搬完都可以進步/保持到水準啦🧡椒鹽百頁豆腐($54)豆腐配埋少少魚肉 口感彈牙 魚味好香🐠 再配埋大量蒜蓉粒 同埋椒鹽粉🧄 牛肉麵🐮($76)牛腱同埋牛根都好淋入味牛肉湯好重牛味 底比較清 唔會油膩👍🏻但係有少少唔夠湯 好可惜麵太淋身 唔夠膽呀 牛根好淋🥲加:小白菜🥬($20~)小白菜比較長 再配埋上面既滷肉汁真係無得輸台式焢肉刈包 ($42) 東波肉味 甜甜哋 配埋佢哋既酸菜都係甜甜哋 包 好似饅頭包 索嗮肉既醬汁味道:✨✨✨/5 📍尚青商號 (灣仔)地址:灣仔皇后大道東200號利東街地下G31號舖及1樓F31A號舖

椒鹽百頁豆腐($54)

牛肉麵🐮($76)
牛腱同埋牛根都好淋入味
牛肉湯好重牛味 底比較清 唔會油膩👍🏻但係有少少唔夠湯
好可惜麵太淋身 唔夠膽呀 牛根好淋🥲

加:小白菜🥬($20~)
小白菜比較長 再配埋上面既滷肉汁真係無得輸

台式焢肉刈包 ($42)

味道:✨✨✨/5

📍尚青商號 (灣仔)
灣仔人氣台灣菜,新推出期間限定fusion菜式😋.帶子海膽豆腐魯肉飯 ( $158 )超澎湃嘅三文魚子,加上大大碗香菇滷肉飯,仲有炙燒刺身級帶子同海膽豆腐,配料好豐富,啖啖都食到餸,大滿足🤤.威士忌A4和牛麵 ( $198 )將點著咗嘅台灣威士忌🔥🥃淋上和牛,即時逼出牛油香,再慢慢加入熱湯,和牛熟度剛好,嫩滑香口!配上每日新鮮製作嘅煙韌手工麵,連湯底都好味到全部飲晒🤣.瑰香東坡肉飯 ( $86 )大大舊東坡肉,層次分明有酒香,送飯一流👍🏻.黑糖珍珠威士忌復刻奶茶 ( $78 )就咁都聞到極香嘅威士忌~ 第一啖飲落茶味會比較出,之後先到酒味,配埋啖啖煙韌珍珠,係大人版珍珠奶茶😆
灣仔人氣台灣菜,新推出期間限定fusion菜式😋
帶子海膽豆腐魯肉飯 ( $158 )
威士忌A4和牛麵 ( $198 )
瑰香東坡肉飯 ( $86 )
大大舊東坡肉,層次分明有酒香,送飯一流👍🏻
黑糖珍珠威士忌復刻奶茶 ( $78 )
由舊鋪食到新鋪,先講環境,新鋪裝修特別,多打卡位! 而且估佢唔到仲有2層😆😆😆下午茶時間,唔洗等位! 好快就安排入座。首先食物方面很讚!今次點了牛肉麵,肉份量合理,比起其他家,這家的食物質數很不錯!餃子也煎香口,金黃外表,但內裡仍保有肉汁,正!另外加了珍珠奶茶,忘記了叫少甜,不過還可以,珍珠Q彈,而且份量充足! 特別想提下見鋪內服務的多為年青人,服務態度好 工作認真,實屬難得!值得一讚!👍🏻👍🏻👍🏻

2024-07-26 589 浏览
我已經光顧了很多次,因為等位的速度算是比較快,食物的價格和質量相對成正比。今天午餐我點了一碗半筋半肉麵,筋非常滑,肉也嫩口,還加了一杯烏龍茶,總共花了95元,讓我飽足了一整天。

2024-07-22
2024-07-11 741 浏览
真係好鍾意呢間餐廳嘅午餐,今日我揀咗鹽酥豬扒配台式擔擔麵。台式擔擔麵同平時食過嘅四川擔擔麵感覺唔同,唔係好出色但又唔差,算係中規中矩。炸椒鹽豬扒反而有驚喜,椒鹽味唔會太重,但味道剛好,而且炸得鬆化,豬扒唔會太難咀嚼。我另外點咗凍嘅烏龍茶,因為唔使加錢又可以喺大熱天時飲到冰涼嘅飲品😂😂 其他台式飲品要加$18感覺唔係好划算。,
真係好鍾意呢間餐廳嘅午餐,今日我揀咗鹽酥豬扒配台式擔擔麵。

2024-07-11
等候时间
15 分钟 (堂食)
2024-06-16 825 浏览
有一日行過囍帖街,見到有間台式餐廳,望落好有台灣既感覺,裝潢好用心,行到門口睇到餐牌都好多選擇,而且價錢唔貴,如果星期六日就無lunch set 要散叫,如果星期一至五就有lunch set,真係好抵食我地今次叫咗期間限定既羅東雞飯,賣相就好似平時食既鼓油雞咁,味道好入味,雞肉好滑,仲可以㨂醬汁,有辣同唔辣㨂,2款醬都好好食套餐仲配埋野飲,我地叫咗凍既烏龍茶,茶好香好好飲,無糖的,好健康呢度除咗野食好食,環境都好靚,留返時間打卡

呢度除咗野食好食,環境都好靚,留返時間打卡
  • 羅東雞飯
2024-06-11 620 浏览
搬咗去新舖之後第一次到訪。地方舒服,空間感大,裝修充滿台灣氣色。門口的兩個傾斜郵筒依然守候住。我哋叫咗牛肉麵,半筋半肉,鹽酥雞飯。三樣食物都做得好食,保持舊店水準!牛肉幼麵及手工粗麵,兩款麵的麵質夠滑,但又有質感,食落感覺特別,唔係好多舖頭食得到咁樣既麵。牛肉方面,牛肉麵有 4 舊牛肉,份量足夠,肉質又夠淋。半筋半肉每樣都有兩三舊。麵食依然有油炸鬼,涼菜伴上。鹽酥雞新鮮炸起,夠脆唔乾,另有半隻流心蛋,賣相吸引!一定會再幫襯!

一定會再幫襯!
2024-06-10
  • 牛肉麵
2024-05-30 688 浏览
上次去過一次後感覺不錯,今天再去正好有期間限定的雞飯。由於是限時供應,所以馬上點了套餐,包括凍烏龍茶。雞肉口感柔嫩,覺得相當不錯。搭配辣醬開胃,下次會再去試試其他菜品,看看別人點的拌麵好像也挺不錯。

2024-05-30
2024-05-17 639 浏览
有段時間沒有去利東街吃午餐了。今天經過時發現一家新開的台灣餐廳,於是進去吃了一碗三寶牛肉麵,包含牛筋、牛小排和牛腱。牛筋很滑,牛腱很腍,牛小排很好吃。可以配粗麵、烏冬、刀削麵等等。另外還有配菜油條和酸蘿蔔。還附送一杯免費飲品,可以選擇烏龍茶或冬瓜茶。如果要喝其他特色飲品,可以用優惠價購買。唯一的美中不足是價錢要另加一收費,但味道不錯,下次可以再試試其他菜品。

2024-05-17
等候时间
5 分钟 (堂食)
2024-04-01 1004 浏览
嚟到利東街,試吓呢一間尚青商號小店,主打台灣食品。點了一個薑蔥雞髀撈麵,雞髀飯配上半熟糖心蛋,雞髀嘅size亦都非常大隻,賣相十分吸引。呢個雞髀撈麵,薑蔥嘅味道非常濃郁,薑蔥應該係店家新鮮製作,同普通薑蓉唔同,薑粒嘅size係比較大,可以令到成個撈麵充滿薑蔥嘅香氣。雞髀一隻大大隻,用錫紙包住雞髀嘅一端,令到可以成隻雞髀揸住拎嚟食。可惜雞髀嘅味道微酸特別,建議店家可以改善一下用嚟滷雞髀嘅醬汁,咁就令到成個撈麵加上雞髀都係十全十美。
嚟到利東街,試吓呢一間尚青商號小店,主打台灣食品。

尚青於蘭杜街開業時已是常客,朋友最愛該店的手工餃,因為蒸餃口感良好,而且香菇雞肉餃這個口味比較少見,近日搬到利東街後亦有繼續支持。然而,新店舖的一個平日晚市時段,竟為客人提供只有皮蒸熟的生雞肉餃子。附圖:慶幸朋友食餃比較斯文,會一開為二,咬開後發現透明帶粉紅嫩肉的生雞餡料,朋友立即吐出口內的餃子,並隨即檢查碟中其他餃子,發現內裡餡料均是生肉。如果整粒吞下的話,後果實在難以想像。發生事件後,我們立即揚手通知員工,員工亦應朋友要求給予食用水漱口,奇怪的是員工沒有收走桌上的生餃子。過了數分鐘後,才靜靜地拿走餃子。又過了一段時間,另一位員工說對不起,並聲稱會提供一碟全新的蒸餃,朋友亦隨即要求店員提供飲料以消除口裡的生雞味道。朋友幾經思量後要求轉湯餃,店舖職員聲稱「呢個係萬分之一嘅機會係生餃,今日係人手短缺,所以先發生呢個生餃情況,今次一定整返碟熟嘅手工餃俾你。」幾經周旋下,職員辯稱「轉咗湯餃個口感會唔一樣,你真係要轉?」由於朋友晚上不吃澱粉質,故此繼續選擇了湯餃。今晚點了豬手手工麵的我,麵的質地偏硬,亦似未完全熟透,但這次不愉快亦使同桌的無胃口繼續用餐,只想快點離坐。即使人手不足,亦不代表呈上

附圖:

如果整粒吞下的話,後果實在難以想像。

由於朋友晚上不吃澱粉質,故此繼續選擇了湯餃。

即使人手不足,亦不代表呈上未徹底煮熟的食物俾客人是情有可原,寧可在門口接待處/下單時提醒顧客耐心等待。

提供熟透的食物是餐廳最基本要求
永無下次。
2024-02-21
2024-02-24 856 浏览
这家真的体验太差了,最后买单两百的一人小火锅还不是用Gas烧的。摆到面前的小锅用蜡烛根本燃不起来。锅子端到我面前足足等了十五分钟水还不开,好不容易等沸腾了,放了两片肉之后水又不沸腾了。丸子跟茎叶粗的生菜都要很久才能熟。花了我时间等了很久不说,最后还要收我200块。时间和钱都花费了就算了,关键真的很怕回家拉肚子。凭良心比其他家的单人小火锅200我吃的够开心,起码能做到最基本的把东西煮熟。这家能开多久??
丸子跟茎叶粗的生菜都要很久才能熟。
花了我时间等了很久不说,最后还要收我200块。
时间和钱都花费了就算了,关键真的很怕回家拉肚子。
2024-02-24
用餐时段
2024-01-19 1195 浏览
以前不嬲都好鍾意食呢一間,喺舊地方嗰陣,隨便點啲嘢食,通常都好味,製作亦都非常用心但係轉左嚟囍帖街之後,食物質素隨之下降叫咗杯珍珠奶茶,以前好滑,但係今時唔同往日另外仲有叫咗個鹽酥菇,隻顏色係咁嘅。。。。出面層皮係類似煎堆,炸糯米皮嘅感覺味道同賣相一樣,相當一般。。。環境方面,地板亦有啲油膩,枱凳亦有時會出現食物殘渣唔知係咪因為換咗新地方,人流比較多,所以員工做唔切呢?希望員工適應之後,食物質素會穩定返啦~
但係轉左嚟囍帖街之後,食物質素隨之下降
叫咗杯珍珠奶茶,以前好滑,但係今時唔同往日

另外仲有叫咗個鹽酥菇,隻顏色係咁嘅。。。。
出面層皮係類似煎堆,炸糯米皮嘅感覺
味道同賣相一樣,相當一般。。。

環境方面,地板亦有啲油膩,枱凳亦有時會出現食物殘渣

唔知係咪因為換咗新地方,人流比較多,所以員工做唔切呢?
希望員工適應之後,食物質素會穩定返啦~

2024-01-15